CHP'nin özelleştirmede farkı var mı?

CHP Genel Başkanı şöyle konuşmuştu:

“Özelleştirmeye karşı katı, ideolojik tutumumuz yok. Ama kamu açısından stratejik alanların özelleştirilmesine karşıyız. Aslında zaten özelleştirilecek bir şey kalmadı. Karşı çıksak ne olacak, çıkmasak ne olacak?”

Ne yazık ki özelleştirilecek bir şey kalmadığını zannetmek çok büyük bir yanılgı. Özelleştirmecilerin ufukları sınır tanımıyor. Şimdi karayolları, hızlı demiryolu hatları inşa ediliyor. Ancak bir süre sonra özelleştirmek için yapılıyor gibi. THY, DDY, barajlar, sulama sistemleri, okullar, müzeler her şey sırası gelince öne sürülecek. Metro, otobüs işletmeleri ne güne duruyor. Bir süre önce evde yemek yapılması yasaklanıyor diye başlayan bir yazı yazmıştım. Özel yemek şirketleri boşluğu dolduracaktı. Şaka olduğunu ikinci paragrafta açıklamıştım. O kadar inandırıcı gelmiş ki, ikinci paragrafı okumadan birçok kişi telefonla beni bulmuşlardı. Doğru mu diye soruyorlardı. Çoğu kadın olan bu okuyucular ağlamaklı idiler. Demek ki bu bile çok inandırıcı ve olabilir geliyor insanlara. “Neden olmasın” diye özelleştirmecilere umarım ilham vermemişizdir.

Özelleştirilecek o kadar çok şey var ki. Örneğin şeker fabrikaları özelleştirilirse birçoğu kapanacak. Bazı illerimizde bunlardan başka sanayi tesisi yok. Köylüsü, kamyoncusu, işçisi o kadar çok kişi bu fabrikalar sayesinde ekmek yiyor ki bunların kapatılması birçok Anadolu kentini hayalet haline getirecektir. Kapatılmaları kesindir çünkü Avrupa Birliği böyle istiyor. Daha doğrusu AB’nin şeker tekelleri ve bizdeki mısır şurubu şirketleri. Örneğin Burdur Şeker Fabrikası bunlardan biri. Henüz özelleştirilmedi. Ancak fabrikanın arkasındaki araziler kamu kuruluşlarına verilerek gelişmesi önleniyor. Adeta kuşatılıyor. Kapatılırsa Burdur ekonomisi çökecek. Bunun gibi birçok ilde sorun aynı. CHP bu konularda sağ partiler gibi mi davranacak?

CHP tercihini yapmalıdır. Ya geniş halk kitleleri ya da çokbilmiş bir avuç neo-liberal aydın. Özelleştirme yolunda yarışacak çok parti var. Bu yarışta CHP’ye oy düşmez. Parsayı onlar alır.

Okuyucularımıza Atilla İlhan gibi bir ev ödevi verelim. Hangi CHP milletvekili TEKEL’in içki ve tütün özelleştirmelerinde alıcı olarak önemli roller oynamıştır?

Önceki ve Sonraki Yazılar