Çiftçi maliyeti nasıl düşürecek?

Hakim gangastere “bankayı niye soydun?” diye sormuş. Cevap “para bankadaydı” olmuş. Çiftçiler güya modern denilen girdilere dünyanın parasını ödüyor. Bunların da sonu olmuyor. Birini aldığında bir süre sonra başkası da gerekiyor. Maliyeti düşürmek için çözüm fıkradaki kadar basit olmalı. Bu güya modern girdileri kullanmayarak maliyet düşebilir. Kısacası ekolojik üretim yapmak lazım. Söylemesi kadar kolay değil elbet. Bunun için de araştırmak, sormak, denemek gerekiyor. Ancak unutmayalım ki bir kuşak öncesi sentetik tarım ilacı nedir bilmiyordu.

Bir örnek verelim. Böceklere karşı sentetik tarım ilaçları kullanılıyor. Hem maliyet artıyor, hem de çiftçinin sağlığı tehdit altında oluyor. Eğer sistemin istediği şekilde organik üretime giderseniz biyo-pestisit denilen daha da pahalı ilaçları kullanmak zorundasınız. Bunların birinin hammaddesi Hindistan’da neem ağacı denilen bir ağaçtan elde ediliyor. Hâlbuki bu ağacın yakın türleri Türkiye’de de var. Adı tesbih ağacı. Bunun meyvelerini toplayıp ilaç yaparsanız maliyeti sıfıra yakın olur. Böylelikle maliyeti düşürdüğünüz gibi, sağlığınızı da korursunuz.

Füsun Tezcan’ın “Börtü Böcek İçin Doğa Dostu Öneriler ve Ev Yapımı İlaçlar” kitabının genişletilmiş baskısında bu ağacın meyvelerinden yapılan iki tarif var. Birini buraya yazayım.

300 gram tespih ağacı tohumu yeşil dönemde toplanarak eziliyor. Şu anda hâlâ yeşil. Bir litre suya konuyor. 48 saat bekletiliyor ve süzülüyor. Bu karışıma 9 litre su eklenerek 10 litreye tamamlanıyor. Bu karışım beyaz sinekler, yaprak galerisinekleri, tohumböcekleri, yaprak bitleri, koşniller, karıncalar, çekirgeler, hamamböcekleri, kırmızıörümcekler ve kelebek larvalarında kaçırıcı ve öldürücü olarak uygulanıyor. Bu uygulamalar sadece küçük alanlarda değil, daha büyük tarlalarda, bahçelerde de iyi sonuçlar veriyor. Yapacağınız şey bu miktarları onla, yüzle çarpmak.
Sürekli şikâyet eden çiftçilere önerimiz. Buradan başlayabiliriz. Haydi, biraz çalışalım.

Önceki ve Sonraki Yazılar