Çok fazla mesai yapmaya zorlanıyoruz

İyi günler Hüseyin Bey

Bir fabrikada operatör olarak çalışıyorum. Normal çalışma süresi 8 saat yarım saat yemek süresini düşünce 7,5 saat fakat biz her gün 08-20 20-08 olmak üzere günde 12 saat çalışıyoruz. Hafta sonlarında örneğin cumartesi sabah 00.800’de işten çıkıyoruz. Aynı gün yine saat 16.00’da işe gelip gece 24.00 de çıkıyoruz. Bu bazen pazarda oluyor ve pazartesi günü tekrar sabah 08.00 de geliyoruz. Bu durum uzun süre devam ediyor ayda ortalama 130 saat fazla mesai yapıyoruz. Bu fazla çalışma için yılbaşında kâğıt imzalattırdılar mecburen imzaladık çünkü baskı oluşacağını biliyorduk. Yaptığımız mesainin ücretini alıyoruz fakat çok yoruluyoruz ve uykusuz kalıyoruz. Ben haftada bir gün ve pazarları mesai yapmak istemediğimi belirttim kabul etmediler ve bölümümü değiştireceklerini söylediler. Benim şu anki yasal haklarım nelerdir yardımcı olursanız sevinirim
İyi çalışmalar

Merhaba Sayın okuyucumuz

Sorunuzdan anlaşıldığı üzere vardiya sisteminin uygulandığı bir işyerinde çalışıyorsunuz. 24 saat kesintisiz faaliyet gösteren bu tür işletmelerde yasa gereği en az 3 posta (vardiya) bulunmalıdır. Sizin ifadelerinizden 3 değil 2 vardiya oluşturulduğu sonucu çıkıyor. Bu da yasal sürenin üzerinde çalıştırılmanız sonucunu doğuruyor. Hemen belirtmeliyiz ki fazla mesai işçinin onayına tabidir ve işçiye yaptırılabilecek fazla mesainin sınırları vardır. İşveren sizlerden alması gereken onayı her yıl yazılı olarak almış ancak bu onayı almış olması sizi yasal sürelerin üzerinde çalıştırabileceği anlamına gelmez. Ayrıca yaptığınız fazla mesainin karşılığının ödenmesi de bu sonucu değiştirmez. Dolayısı ile işverenden gelen yasal sürenin üzerindeki fazla mesai taleplerine olumsuz yanıt verebilirsiniz. İşveren bu konuda ısrarcı davranırsa iş sözleşmenizi haklı nedene dayanarak sona erdirebilir ve kıdem tazminatınızı talep ederek o işyerinden ayrılabilirsiniz. Ayrıca işyerinizi Türkiye İş ve Çalışma Kurumuna şikâyet etmek hakkınızda var.

İyi günler

Yetim aylığımı almaya devam edebilir miyim?

Öncelikle merhaba iyi günler Hocam.

Annem 2000 yılında vefat etti ondan yetim aylığı almaktayım. 22 yaşındayım. Bu sene üniversitem bitti. Sigortalı bir işe girsem ardından 3 ay sonra işten çıksan ve yüksek lisansa başlasam tekrar yetim aylığı alabilir miyim? Teşekkürler

Merhaba Sayın okuyucumuz
Yetim aylığı almakta olan erkek çocuklar Yükseköğrenimleri devam ettiği sürece 25 yaşına kadar yetim aylığından yararlanabilmektedirler. Yetim aylığınız okulunuzun bitmesi ile birlikte zaten kesilir Ayrıca sigortalı olarak bir işe başladığınız takdirde yetim aylığınız yine kesilir. Bu işten ayrılıp yüksek lisansa devam ederseniz 25 yaşınıza kadar yetim aylığından yararlanmaya devam edersiniz.

İyi günler

Primlerimi ödemiyorlar

Merhaba Hüseyin Bey

Bir mağazada satış danışmanı olarak çalışıyorum satışlarımızdan prim alıyoruz. İşten çıkacağımı söylediğimde çıkarken hak ettiğim primi alamayacağımı ismimi prim listesinden sileceklerini ve bu paranın da mağazanın diğer personelleri arasında pay edileceği söylendi. Primlerimi alma konusunda ısrar ettiğimde “primin yasal bir dayanağı yok o nedenle veremeyiz” dendi. Ben nasıl bir yol izlemeli ve hakkımı işten ayrılırken nasıl almalıyım? Yanıtınız için teşekkürler.

Merhaba Sayın okuyucumuz

Prim her ne kadar yasadan kaynaklanan bir ödeme olmamakla birlikte sizin iş sözleşmenizde yer alıyorsa ve/veya o işyerinde sürekli olarak uygulanıyorsa artık bir işyeri uygulaması olur ve yazılı olmasa dahi yasal boyut kazanır. İşten ayrılsanız bile o ay hak ettiğiniz prim size ödenmelidir. Bu konuda yapabileceğiniz şikâyet hakkınızı kullanmak olabilir. İşyerinizin bağlı bulunduğu Türkiye İş ve Çalışma Kurumu şubesi bu konulardaki işçi şikâyetlerini almaktadır.
İyi günler
 

Önceki ve Sonraki Yazılar