Çözülme devri psikolojisi

Önceki gece yarısı gelen tahliye haberi herkesi sevindirdi.

Üç aydır tutuklu bulunan gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül Anayasa Mahkemesi'nin "hak ihlali" kararıyla tahliye edildi.

İki gazeteci MİT'e ait TIR'larla cihatçılara silah taşındığına ilişkin görüntüleri yayınladıkları ve daha önemlisi MİT'in IŞİD'e ait Atme kampına cihatçı taşıdığını belgeledikleri için "casusluk" suçlamasıyla tutuklanmışlardı.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu 3'e karşı 12 oyla gazetecilerin "ifade özgürlüğü" ve "basın özgürlüğü" haklarının ihlal edildiğine karar verdi.

Acı olan hukuk devletinde aslında hiç olmaması, asla yaşanmaması gereken bir "hukuksuzluğun" giderilmesine seviniyor olmak...

Bu çözülme devri psikolojisi...

Ülke topraklarını, kurumlarını, kamu alanını işgal eden "hukuksuzluk" neden değil, bir sonuç.

Toplumsal bağlamından kopuk siyaset "hukuksuzluk" ve "adaletsizlik" üreterek yaşıyor.

Ölümü gördük ve sıtmaya razıyız.

Artvin'de bütün bir halkın kaderini etkileyecek maden için yaşananlar ortada.

Maden girişimi şimdilik "hukuki sürecin tamamlanması" için durduruldu.

Bundan tam bir ay önce Borçka'da bir cinayet işlendi.

İlimdar Atabay, 55 yaşındaki Hasan Aydın'ı bir tartışma sonucu öldürdü.

Atabay AKP'den Borçka Belediye Başkanlığı'na aday olmuş, bir süre sonra da partiden ihraç edilmişti.

Hasan Aydın Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın'ın kardeşiydi.

Cerratepe'deki madeni işletecek Eti Bakır'ın sahibi Mehmet Cengiz ile Hüseyin Aydın'ın ilişkileri 17 Aralık tapelerinde ortaya dökülmüştü.

Halk Bankası'ndan Ziraat Bankası'na geçen Hüseyin Aydın şu meşhur Sabah Atv satışında Çalık'a Halkbank Genel Müdürü olarak kredi kullandıran isimdi.

Sabah Atv'nin yeniden satışa çıkması sırasında nakit bulamayan Limak ve Kolin gruplarına "havuz" için 200 milyon dolar krediyi bu defa Ziraat Bankası Genel Müdürü olarak ayarlıyordu. Kredileri takip eden Mehmet Cengiz'e "Hallederiz abi" diyecek kadar yakındı.

İşte şimdi Mehmet Cengiz'in Eti Bakır'ı Cerattepe'den çıkacak madeni teleferiklerle Hüseyin Aydın'ın memleketi Borçka'ya indirilecek. Buradan kamyonlarla Murgul'a taşınacak. Öldürülen Hasan Aydın'ın mesleği marangozluk.

Ancak taşımacılık işiyle de ilgilendiği, Mehmet Cengiz'in Seydişehir'de özelleştirmeden aldığı Eti Alüminyum'un boksitini kamyonlarla taşıdığı ileri sürülüyor.

Hasan Aydın 2014 yerel seçimlerinde AKP'den Borçka belediye başkan aday adayı.

Peki ya İlimdar Atabay? 2011'de AKP'den Borçka İlçe Başkanlığı'na aday. Bir süre önce de AKP'den ihraç edilmiş. Gazete haberlerine bakılırsa karakoldaki ilk ifadesinde "Hasan Aydın AK Partiye zarar veriyordu, gereğini yaptım" demiş.

Bir marangoz, belediye başkanlığına aday olduğu partiye nasıl bir zarar verebilir?

Ölenin de öldürenin de Borçkalı ve AKP'li olduğu bu olayda ne Artvin'de ne de Borçka'da cinayetin bilen yok.

Fakat basit bir anlaşmazlık gibi gözüken bu cinayet soruşturmasında "gizlilik" kararı var.

Gerçekten basit bir anlaşmazlıksa, bu "gizlilik kararı" neden? Bu cinayetin Cerattepe'den çıkarılacak madenin Borçka'dan taşınmasıyla bir ilgisi var mı? 

Belki'de Artvin'deki maden işinde de ölüm ve sıtma denklemi var.

Önceki ve Sonraki Yazılar