Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun

Sevgili okuyucularımız
Bu günkü yanıtlarıma bayramınızı (bayramımızı) kutlayarak başlamak istiyorum. Bizi kul toplumu olmaktan çıkarıp vatandaş yapan Cumhuriyetimizin 92. Yılı hepimize kutlu olsun. Cumhuriyeti ve kazanımlarını sonuna kadar savunmaya devam edeceğiz.
Nice mutlu Cumhuriyet bayramlarına.

İşsizlik ödeneği başvurum kabul edilmedi

Merhabalar Hüseyin Bey

Bir buçuk yıldır çalıştığım işyeri kapandı. İşsizlik ödeneği için iş kurumuna başvurdum Ancak başvurum kabul edilmedi.  Son 2 ayda 23 gün raporlu görünüyorum. İşsizlik ödeneğim bu sebeple reddedilmiş olabilir mi? Teşekkürler

Merhaba Sayın Okuyucumuz
 İşsizlik ödeneğine hak kazanabilme koşulları bakımından işten ayrılış tarihinden geriye dönük olarak son 3 yıl içinde son 120 günü kesintisiz olmak şartı ile en az 600 gün prim ödemiş olmak gerekiyor. Sizin raporlu göründüğünüz günler 120 kesintisizlik kuralını bozmaz. Muhtemelen 600 gün dolmamıştır veya başka bir sorun olabilir. Bunun yanıtını size en net olarak verebilecek olan başvuruyu yaptığınız Türkiye İş Kurumu şubesidir. Yararlanmama nedenini buradan sorgulamanız gerekmektedir.
İyi günler

İhbar tazminatı hakkım yok mu?

İyi günler Hüseyin hocam
Ben İzmir’de bir çağrı merkezinde 8 aydır çalışmaktayım. Sözleşme falan hiç bir şey yapılmadan işe sigortalı olarak başladım. Bugün beni işten çıkardılar bildiğim kadarıyla çıkarmadan önce haber vermeleri gerekli. Ben şimdi ihbar tazminatı alabilir miyim? Şimdiden cevabınız için teşekkür ederim.

Merhaba Sayın okuyucumuz
İş kanunumuza göre iş ilişkisinin başlangıcında bir deneme süresi saptanmışsa bu süre en fazla iki ay olabilir. Bu ilk iki ay içinde taraflar iş ilişkisini ihbara gerek olmaksızın her an sona erdirebilirler. Ancak deneme süresi aşıldıktan sonra bildirim (ihbar) yükümlülüğü doğmaktadır. Buna göre;
İş yerindeki çalışma süresi 6 aya kadar olanlar için 2 hafta
6 aydan 1,5 yıla kadar olanlar için 4 hafta
1,5 yıldan 3 yıla kadar olanlar için 6 hafta
3 yıldan fazla olanlar için 8 hafta
Önceden bildirim yapma zorunluluğu söz konusudur. Bu bildirim sürelerine uyulmamasının yaptırımı karşı tarafa ihbar tazminatı ödenmesidir. Şimdi sizin somut olayınıza baktığımızda işverenin size çalışma sürenizin karşılığı olan 4 hafta önceden bildirimde bulunması gerekiyordu.

Bu bildirim yapılmadığına göre işveren size 4 haftalık ihbar tazminatı ödemekle yükümlüdür. Bu ödeme yapılmadığı takdirde İşyerinizin bağlı bulunduğu Türkiye İş Kurumu şubesine şikâyette bulunabilirsiniz.
İyi günler

İşyeri kapandı tazminatlarımız ödenmiyor

Selamlar Sayın Fırat
Biz toplu olarak işten çıkartıldık, kıdem ve ihbar tazminatlarımız hala ödenmedi, üzerine şirketten bizim bunları ödemek için 3 sene süremiz var gibi bir açıklama yapıldı.  Bizim izleyeceğimiz yollar nelerdir? İşveren tüm mağazalarını kapattı, şirket olarak herhangi faaliyeti bulunmuyor fakat iflasını açıklamadı. Ödeme için belli bir süresi var mıdır?

Merhaba Sayın okuyucumuz
İşyeri herhangi bir sebeple faaliyetine son verdiğinde işçilerin kıdem, ihbar, izin ücreti gibi hakları kendilerine sözleşmenin sona erdiği tarihte nakden ve defaten ödenmelidir. Aksi halde bu alacaklara alacağın türüne göre yasal ve mevduat faizleri işler. Sizin yapmanız gereken vakit geçirmeden bir avukat aracılığı ile alacak takibi başlatmak olmalıdır. İşyerinden yapılan “3 sene ödeme süremiz var” gibi açıklamalar gerçeği yansıtmıyor.
İyi günler

Önceki ve Sonraki Yazılar