Darbe kimlere yaradı?

15 Temmuz darbe girişimi ve sonrası gelişmeleri günü birlik takip ediyoruz. Şu anda görünen tablo bu darbenin mevcut siyasal iktidar ve bu siyasal iktidarın asıl lideri olan Tayyip Erdoğan'a karşı yapılan bir kalkışma. Ancak bugün ülkemizde AKP değil de bir başka parti işbaşına olmuş olsa idi bu darbe teşebbüsü yine olacaktı.
       Çünkü darbecilerin asıl hedefi mevcut siyasal iktidar değildi. Asıl amaçları, ülkeyi ele geçirmek ve bu ülkede ''Şeri'' bir devlet sistemi kurarak, Cumhuriyet rejimini ortadan kaldırmaktı. Mevcut siyasal iktidardan çok da mustarip olduklarını zannetmiyorum. 14 yıldan beri ülkemizde yaşanan olumsuzluklar, komşularımızla aramızdaki huzursuzluklar, hukuk dışı uygulamalar, ülkemizde yaşanan gerginlikler, katliamlar, terörist saldırılar, yolsuzluklar ve hırsızlıklar çokta FETÖ çetesini ilgilendirmemekteydi.
       Tam tersine 14 yıldan beri işbaşında bulunan siyasal iktidardan birçok konuda yararlanıyorlardı. TSK ve devlet içerisinde bu düzeyde örgütlenmiş olmaları ve bütün kamu kuruluşlarında yönetim kadrolarında görev üstlenmiş olmaları AKP hükumetleri döneminde gerçekleşmişti. Darbe girişimi sonrasında kapatılan veya el koyulan 1043 okul, 1229 dernek ve vakıf, 35 hastane, 19 sendika ve 15 üniversitenin neredeyse tamamına yakını AKP iktidarları döneminde kurulmuş veya açılmıştır.
       Bu darbe girişiminin başarısız olmasında AKP'nin iş başında olması, çok büyük bir önem arz etmektedir. Çünkü darbeciler ve darbenin muhatapları aynı tabana hükmetmektedirler. Bu dönemde CHP işbaşında olmuş olsa idi bu girişim kesinlikle başarıya ulaşırdı ve ülkemiz; Irak, Suriye, Mısır ve Libya'dan daha kötü bir duruma düşerek ''kan gölüne'' dönebilirdi. Yüz binlerce insan hayatını kaybedebilirdi ve en kötüsü Cumhuriyetimiz elimizden gidebilirdi.
      Denilebilir ki ''bunlar AKP döneminde beslendi, büyüdü, palazlandı ve artık o kadar büyük  bir güce ulaştılar ki ülkeyi yönetmeye talip oldular ve yönetimden istedikleri payı alamayınca da ''darbe yapmaya'' kalkıştılar'' şeklindeki değerlendirmeler de yapılabilir. Doğrudur! Bu dönemde daha çok güçlendiler ama bunların devleti ele geçirme planlarının başlangıcı AKP döneminden çok daha eskilere, taa 70'li yıllara dayanmakta. Yani bugün işbaşında AKP olmasa dahi bunlar bu ''devleti ele geçirme'' girişimine yine kalkışmış olacaklardı. Neyse ki ucuz atlatıldı ve bunların uzun vadeli bu planları toplumun büyük çoğunluğunun karşı koyması sonucunda bozulmuş oldu.
       Peki, bu darbe girişiminin başarısızlıkla sonuçlanması kimlerin işine yaradı?
      -AKP bu meseleden en karlı çıkan parti olmuştur. Kendisine karşı yapılmış bu kalkışmanın bastırılması, AKP'nin her zaman olduğu gibi ''mağdur'' edebiyatı yapması, yıllardır birlikte yürüdüğü  kötü bir ''ortaktan'' kurtulması ve onların devlet içindeki etkinliğinin kırılması ve temizlenmesine vesile olması nedeniyle bu girişim ve girişimin bastırılması en çok AKP'ye yarar sağlamıştır.
      -CHP ''darbe girişimine'' karşı dik duruş göstermesi, darbe karşıtı kararlı bir tavır takınması ve en son Taksim Mitingi ve mitingde okunan ''Manifesto'' ile bu ülkenin gerçek sahibi olduğu görüntüsü vermesi CHP'nin güçlenmesine katkı yapmıştır.
       -MHP yine darbe girişimine karşı kararlı bir tavır sergilemesi nedeniyle bir sempati toplamanın dışında, bu girişim sayesinde Devlet Bahçeli'nin sürekli ''FETÖ''cü diye itham ettiği; Meral Akşener meselesini de bertaraf ederek, koltuğunun  korumasına vesile olması  açısından da Bahçeli'ye de katkı sağlamıştır.
       -HDP, darbenin başarılması durumunda en çok zarar görecek parti konumunda olmaları, parti olarak durumlarının çok daha zorlaşacağı bilinciyle ve darbelere karşı demokrasiyi savunma kararlılığı nedeniyle takdir toplamalarıyla birlikte, bu badirenin atlatılmış olması kendi gelecekleri açısından da en çok HDP'nin yararına olmuştur.
      Kısacası bu darbe girişimin bastırılmasından ''Demokratik Parlamenter'' sistem kazançlı çıkmıştır.
      Kaybedenler ise;  darbeciler, darbecilerden medet uman ''ara dönem'' asalakları ve tek adam yönetimi heveslileri olmuştur.



Önceki ve Sonraki Yazılar