Davutoğlu'na 'Kandil kriptosu' soruları

Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Haziran ayında başlattığı devletin önde gelen kurumları ile bazı hükümet üyelerine verilen kriptolu telefonların dinlenilmesine ilişkin soruşturma kapsamında hazırlanan bilirkişi raporu, 12 kriptolu telefonun kimler tarafından kullanıldığının bilinmediğini ortaya çıkartmıştı.
Ankara Notları’nda dün bu gerçeğin altını çizmiş ve gizlenen 12 kriptolu telefonun sırrının ne olduğunu sormuştum.

Düşünebiliyor musunuz, TÜBİTAK, bilirkişi heyetine MGK üyeleri, Başbakan, MİT, Genelkurmay Başkanlığı, bazı bakanların kullandığı kriptolu telefonlar ile onlara ait imei ve sim kart numaralarını vermekte sakınca görmüyor ama 12 kriptolu telefonun kimler tarafından kullanıldığını gizliyor.

İster istemez bu tutum akılları karıştırıyor. Bu konuda ortaya atılan çeşitli iddiaların doğru olup olmadığı sorgulanıyor.
Ne diyordu internet karakteri Fuat Avni kriptolu telefonlarla ilgili? “Kandil ve İmralı’ya verilmiş olabileceği” yönünde suçlamalar yöneltiyordu devletin ilgili kurumlarına...

***

TBMM Yolsuzlukları Soruşturma Komisyonu ile Bilişim, Böcek ve Dinlemeleri Araştırma Komisyonu Üyesi, CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, dün Yurt’un manşetine taşınan iddiaları “vahim” olarak niteledi ve konuyu Meclis gündemine taşıdı.

Aksünger, ortaya atılan savların gerçeği yansıtıp yansıtmadığının açıklığa kavuşturulması için Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanıtlaması istemi ile TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Haziran ayında başlatılan kriptolu telefonların dinlenilmesine ilişkin soruşturma kapsamında geçtiğimiz hafta TİB ve TÜBİTAK’ ta çalışan 28 kişinin gözaltına alındığına dikkat çeken Aksünger, soruşturma aşamasına gelmeyen 25 Aralık dosyasında eski Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan arasındaki görüşmelerin kriptolu telefonlarla yapıldığının ileri sürüldüğünü de anımsattı.

CHP’li Aksünger, Gölbası Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından operasyon öncesi bilirkişiden istediği (dün burada okuduğunuz )raporun toplam 8 bilirkişinin imzasıyla 13 Eylül tarihinde teslim edildiğini belirtirken; telefonların İMEİ numaraları, sim kart numaraları ve 2013 Eylül ayından 2013 Aralık ayına kadar gerçekleşen iletişim bilgilerinin ayrıntıları ile yer aldığına vurgu yaptı.
Devletin, hükümetin tepesindeki isimlerin kullandığı kriptolu telefonların numarasına kadar bildirilmesine rağmen 12 adet “sahibi bilinmeyen” kriptolu telefonun varlığının “ bir şeylerin gizlendiği” kuşkusunu yarattığının altını çizdi Erdal Aksünger...

***

CHP’li Aksünger, bu bağlamda Başbakan Davutoğlu’ndan şu sorulara yanıt vermesini istedi:
*”Raporda yer alan 12 adet sahibi bilinmeyen kriptolu telefon Bilirkişi ve savcılıktan neden gizlenmiştir? Bu telefonları kimler kullanmıştır? Bilirkişi raporuna göre yoğun olarak kullanılmış olan bu telefonların kimlere tahsis edildiği neden bilinmemektedir?

*Böylesine önemli bir Adli soruşturmada bu bilgi neden gizlenmiştir?
*Alman Gizli İstihbarat birimi BND nin bu telefonlara sızdığı iddiaları doğru mudur? Daha öncede gündeme gelen Alman istihbaratının Türkiye’yi dinlediği iddialarını yetkililer tarafından görmezlikten gelinerek cevap verilmemesinin nedeni, Alman İstihbaratının elde ettiği bilgiler midir? Bu bilgiler arasında MİT’in Kandil ile yaptığı görüşmeler ile üst düzey yöneticilerin yurt dışındaki banka hesapları ile ilgili yapılan görüşmeler olduğu doğru mudur?
*Bu telefonlar MİT’in hangi biriminde kaç adet kullanılmıştır? MİT ile Kandil arasında bu telefonlarla bağlantı kurulduğu iddiaları doğru mudur? Doğru ise gerekçesi nedir? Doğru değilse neden yetkiler tarafından yalanlanmamıştır?

***

*Defalarca TÜBİTAK yetkililerinin imei numaralarını kimin kullandığı bilinmediği söylenmesine rağmen , sonradan bilirkişilere TUBİTAK tarafından imei ve kullanıcı bilgisi verildiğinin bilirkişi raporunda yer almasının nedeni nedir?
*İMEI numaralarının karşısındakullanıcısı bilinmiyor denilmesinin nedeni, yetkililerin kime kriptolu telefon verildiğini bilmemesinden mi yoksa bu telefonların verildiği kişilerin açıklanmak istenilmemesinden mi kaynaklanmaktadır?

*Bilirkişi Raporunda elde edildiği söylenen dosya isimlerinde her türlü görüşmeye ilişkin detay bulunmaktayken Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği söylenen 17 Aralık sıfırlama görüşmelerinin elde edilememesinin nedeni nedir?

*Gözaltına alınıp serbest bırakılan TÜBİTAK Eski Başkan Yardımcısı Hasan Palaz’ın açıkça bu telefonların Başbakan Danışmanı Mustafa Varank’a teslim edildiğini, cihazların güvenlik kontrolünün MİT tarafından yapıldığını söylenmesine rağmen, bu soruşturmaya Mustafa Varank ve MİT neden dahil edilmemiştir?”

***

Aksünger’in bu can alıcı, zor sorularına bakalım Başbakan Ahmet Davutoğlu ne yanıt verecek...
Bekleyip göreceğiz...

Önceki ve Sonraki Yazılar