Filler ve eşekler

ABD'de 6 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimi için oy verme işlemi başladı.
Yasalara göre, seçmen 40 eyalette erken oy kullanabiliyor. Seçmen  ayrıca 27 Ekim'den itibaren postayla da oyunu kullanabilecek.
Son birkaç gün içinde 1 milyondan fazla seçmenin seçim sandıklarında
(bilgisayarlar demek daha doğru) oylarını kullandığı bildiriliyor.
Oy sayım işlemi 6 Kasım seçim günü yapılacak, Seçim salı günü olduğu  için
birçok seçmen erken oy kullanmayı tercih ediyor, 2008 yılında  yapılan seçimde seçmenin yüzde 30'u erken oy kullandı.
Sandık başına gitmek istemeyenler ise resmi forumları doldurarak  postayla oy kullanıyor.
Erken oy kullanan 1 milyondan fazla seçmen arasında yapılan bir  yoklamada Obama'nın önde olduğu belirtiliyor.


ABD'de oy kullanma yaşı 18. Milletvekili olma yaşı 25. Senatör olma yaşı ise 30 ve 9 yıl da ABD'de yaşamak gerekiyor. Başkan olmanın 3 şartı var. ABD vatandaşı olarak doğmak, en az 35 yaşında olmak ve 14 yıl ABD'de oturmak.


Amblemi eşek olan Demokrat Parti Başkan adayı Barack Obama mı? Amblemi fil olan Cumhuriyetçi Parti Başkan adayı Mitt Romney mi?


Obama geçen seçimde Siyah, Hispanik, Asya ve öteki azınlıkların yüzde
80 oyunu aldı.
Genç seçmenin büyük bölümü de Obama dedi.
Romney'nin hedefi Başkan Reagan gibi beyaz Amerikalı seçmenin yüzde 61  oyunu alabilmek. Bunu başarabilirse seçimi kazanır. Ancak kamuoyu  yoklamaları Romney'nin bunu başarabileceğini göstermiyor.


ABD'de yaşayan Türklerin seçimi etkileyecek bir çoğunluğu  bulunmuyor. Resmi kayıtlar Türklerin daha çok New York, New Jersey ve Washington civarında toplandığını gösteriyor. Bu bölgelerde  yaşayanların sayıları bile bölgelerinde seçim sonucunu etkileyecek  kadar yeterli görünmüyor.
Türk asıllı seçmenin siyasi tercihi konusunda da yapılmış sağlıklı bir araştırma yok. Türk dernekleri parti ayırmaksızın politikalarına göre siyasetçinin seçim kampanyasına bağışta bulunuyor.
ABD Adalet Bakanlığı'nın resmi rakamları Cemaat kuruluşları ve üyelerinin Demokrat ve Cumhuriyetçi adaylara büyük miktarda bağış yaptıklarını gösteriyor.


Rum ve Ermeni Lobileri ise Obama ve Romney'e şantaj yapmaya başladı.
Rum Helenik (AHI) ile Ermeni Ulusal Komitesi (ANCA) işbirliği yaparak  hiçbir başkan adayını desteklemediğini açıkladı. Ancak iki adaya  gönderdikleri mektuplarda sözde soykırım, Kıbrıs ve Türkiye'yle ilgili  sorular yöneltti. Rum-Ermeni Lobisi cevaplara göre tavır belirleyecek.

Önceki ve Sonraki Yazılar