S. Ersu Hızır

S. Ersu Hızır

Deprem!

Ülkemizin deprem kuşağında olması sebebiyle orta ve hafif şiddette çok sayıda depremi yaşıyoruz. Zaman zaman büyük depremler sonucu çok sayıda vatandaşımızı yitiriyor, can ve mal kayıpları ile karşılaşıyoruz.
Her deprem sonrası yetkililer depreme dayanıklı konutlar yaptırdıklarını, deprem sırasında yapılacaklar ile ilgili eğitimler verdiklerini açıklıyorlar. Kızılay gibi yardım kuruluşları çadır vb. malzemelerin olduğunu yardıma hazır beklediklerini açıklarlar.
Büyük depremin zamanı ve şiddeti ile ilgili uzmanlar, kamuoyuna farklı zamanlarda yaptıkları birbirlerinden farklı açıklamalarla zaman ve şiddeti konusunda bilgi verirler.
Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde, Marmara Bölgesi’nde oluşacak bir deprem nüfus yoğunluğu ve sanayi bölgelerini etkilediğinden sık sık gündeme getirilip tartışılır.
Bilimsel olarak ölçümlerle yaklaşımlarda bulunulsa da kesin olarak depremin zamanı konusunda bir tarih verilememekte.
Fransız deprem bilimci Profesör Le Pichion, Türkiye’de Marmara bölgesinde yaklaşık 7.6 büyüklüğünde bir depremin yakın bir süre içerisinde gerçekleşeceğini açıkladı.
Bu açıklamalar deprem tartışmalarını tekrar alevlendirdi.
Ülkemiz bilimadamları ve deprem bilimi uzmanları bu söylemin bilimsel bir dayanağı olmadığını, yakın zamanda bir deprem beklenmediğini olsa bile büyüklüğünün 6.5 ‘i geçmeyeceği şeklinde açıklamalarda bulundular.
Depremle ilgili bu tür açıklamaların halkı telaşlandırıp paniğe sevk ettiğini bunun doğru olmadığını ayrıca vurguladılar.
Bir an için depremin şiddetinin bizim uzmanların açıkladığı gibi 6.5 büyüklüğünde veya Fransız deprem bilimcisinin söylediği gibi 7.6 büyüklüğünde olduğunu varsayalım.

 

Depreme hazır mıyız?
İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere büyük kentlerimizin yapı envanteri güncel mi?
İlk müdahale ekipleri hazır mı?
Gerekli ilk yardım malzemeleri yeterli ve kullanışa uygun mu?
Belediyelerin AKS kurtarma ekipleri koordinasyon içerisinde mi?
AKUT vb. sivil kurtarma ekipleri ile koordinasyon yeterli mi?
Deprem bölgesi alternatif ulaşım planları hazır mı?
Okulda iş yerinde depremle karşılaştığımızda nasıl davranmamız gerektiği konusunda eğitimimiz yeterli mi?
Evinizde deprem çantanız hazır mı?
Depremi yaşayan kentlerimizde toplanma bölgeleri var mı? Yeterli mi?
Kentimizde boş bulunan arazilere modernleşme adı altında yapılan yüksek yapılar, yok edilen parklar, göz koyulan yeşil alanlar imara açıldıkça yarın olası bir depremde evinizin dışında toplanabileceğiniz alanlar, sahalar bulamayacaksınız.
O zaman “sizin ya da yakınınızın canı mı, rant için yeşil alanların parkların imara açılması mı” sorusunu sorduğunuzda geç kalmış olmayın…
Benden uyarması!
Şehrinize sahip çıkın, tedbirinizi alın, ilgilileri uyarın…
Ve her an deprem olacak gibi hazırlıklı olun.

 


 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar