Dereyi geçerken

İngilizcede resign, Almancada abdanken, Fransızcada demissionner, İtalyancada dimettersi, İspanyolcada rennunciar, Japoncada yameru kelimelerinin Türkçe karşılığı “istifa” etmektir.
       Bu deyimin ne anlama geldiğini tüm dünya ülkeleri bilmesine ve gereğini yapmasına rağmen ne yazık ki bizim ülkemizde bu ifadenin ne anlama geldiğini bilen ve gereğini yapan kimseler bulunmamaktadır. Bu nedenle, ülkemizde hiç bir anlamı olmayan bu ifadenin sözlüğümüzden çıkarılması ve gelecek nesiller için de bu deyimin unutturulmasını önermekteyim.
       -Dünyada ki Sosyal Demokrat düşüncenin önde gelen isimlerinden birisi olan Almanya Başbakanı Willy Brandt, 1974 yılında danışmanlarından birisinin Doğu Almanya adına casusluk yaptığı ortaya çıkınca istifa etmiştir.
       - Güney Kore'de yaşanan ve 300 kişinin hayatını kaybettiği feribot kazasından sonra Başbakan Hong Won kazanın sorumluluğunu üslenerek istifa etmiştir.
       -Letonya'da süpermarketin çatısını çökmesi ve 54 kişinin hayatının kaybetmesi üzerine Başbakan Valdis Dombrovskis sorumluluğu üslenerek istifa etmiştir.
       -11 Mart 2011 tarihinde Japonya'da meydana gelen 8,9 şiddetindeki deprem ve sonrasında yaşanan tusunami konusunda etkisiz kaldığını gerekçesiyle Başbakan Naoto Kan istifa etmiştir.
       -77 kişinin hayatını kaybettiği Oslo katliamı  sonrasında Norveç Adalet Bakanı Knut Stoberget istifa etmiştir.
       -  Göldeki tekne kazasında 15 turistin hayatını kaybetmesi üzerine Makedonya Ulaştırma ve İletişim Bakanı Mile Janakieski istifa etmiştir.
       -Kosova'da 2007 yılında ki  protesto gösterilerinde 3 kişinin ölmesi ve 80 kişinin yaralanması üzerine İçişleri Bakanı Fatmir Recepi  görevinden istifa etmiştir.
       -Tiflis'teki bir hapishanede mahkûmlara işkence yapıldığı ve cinsel tacize uğradıkları ile ilgili görüntülerin bir televizyon kanalında yayınlanması üzerine, Gürcistan İçişleri Bakanı Baço Akhalaya etmiştir.
       -İtalya Dışişleri Bakanı, Giulio Terzi, 2 İtalyan deniz piyadesinin ''cinayet'' suçlamasıyla yargılanmak üzere Hindistan'a gönderilmesi üzerine istifa etmiştir.
       -Almanya Eğitim Bakanı Annette Schavan, doktora tezinde ''intihal'' yaptığının ortaya çıkması üzerine istifa etmiştir.
       -Polonya'da, dünya kupası elemelerinde İngiltere ile oynanması gereken maçın yağan yağış nedeniyle ertelenmesi üzerine Spor Bakanı Joanna Mucha ertelemeden kendisinin ''siyasi olarak'' sorumlu olduğunu söyleyerek istifa etmiştir.
        Ülkemizde yaşanan darbe girişimi sonrasında, Cumhurbaşkanının başyaveri ve diğer üç yaveri, Genelkurmay Başkanının özel kalem müdürü, AKP Genel Başkan yardımcısının kardeşi Mehmet Dişli ve Genelkurmay başkanının yaveri Levent Türkkan, Genelkurmay ikinci başkanı Orgeneral Yaşar Gürel'in, Kara Kuvvetleri Komutanı Salih Zeki Çolak'ın ve Hava Kuvvetleri Komutanı Abidin Ünal'ın emir subayları, özel kalem müdürleri, korumaları ve yaverlerinin tamamının ''darbeci'' oldukları ve FETÖ çetesine mensup oldukları ortaya çıkmasına rağmen herkes koltuğunda oturmaktadır.
        YAŞ kararları açıklandı! Sağlık sorunundan dolayı Jandarma Genel Komutanı hariç tüm komuta kademesi ''dereyi geçerken at değiştirilmez'' gerekçesiyle aynı görevlerine devam etmektedirler. Darbe gecesi Genelkurmay Başkanı kendi emir subayı tarafından ''rehin'' alınmış, komutanlardan birisi düğünde, diğer üç komutanın ise o gece nerede olduğu bilinmemektedir. Ortada görünen sadece karargâhı İstanbul'da bulunan 1. Ordu Komutanı’nın dışında diğer ordu komutanlarının da nerede olduğu bilinmemektedir ama aynı komuta kademesiyle yola devam ediyoruz. Allah sonumuzu hayır getirsin.
        Erzincan'da askerliğe hiçte elverişli olmayan çelimsiz bir genç arkadaş askerlikten muaf tutulmak isteniyor ama kendisi ısrarla askerlik görevini yapmak istiyor. Araya torpil falan girince bu arkadaşın askerlik yapabileceğine dair bir rapor alınıyor ve bu arkadaşın askere gitmesi kesinleşiyor. Anadolu da adettir, askere giden gençler için bir ''uğurlama'' yemeği verilir. Tesadüfen o uğurlama yemeğinde ben de bulunmuştum. O yemekte köyün muhtarı, askere gidecek o arkadaşımıza ''Ola İsmail, sen ki askere gidiyorsun ya bundan sonra evimizde rahat rahat uyuruz. Sen bu memleketi bekledikten sonra artık bu memleketin güvenliği tamamdır. Senin korkundan artık kimse de bize bulaşamaz'' diye İsmail'e olan güvenini espri ile beyan etmişti.
        Şimdi bu komuta kademesi görevde olduğu sürece artık bizde evimizde rahat rahat uyuyabiliriz. Korkmaya gerek yok güvenliğimiz tamdır.


Önceki ve Sonraki Yazılar