Deve misali!

Türkiye günlerdir Özgecan’ın başına gelen vahşeti konuşuyor. 1998 yılında yine caniler tarafından tecavüz edilerek hunharca öldürülen Serpil Öğretmenden sonra ilk kez toplumun her kesimi büyük bir öfkeyle “Yeter artık!” dedi. Ama maalesef kadına karşı yaşanan bu ne ilk ne de son cinayet olacağa benziyor! Çünkü bu bir zihniyet meselesi… Önce “kadına” daha doğrusu “insana” bakış açımızı değiştirmemiz gerekiyor. Bunun için de en başta eğitim sistemini, topluma sağlıklı birey yetiştirecek şekilde yeniden kurgulamamız gerekiyor. İdam cezası da gelse bu suça eğilimli caniler oldukça bu tür olaylar yaşanmaya maalesef yine devam edecektir.
Hiç düşündünüz mü, mevcut eğitim sistemi içerisinde öğrencilerimizi, insan sevgisi ile ne kadar dolu yetiştirebiliyoruz? Çocuklarımıza, gençlerimize başkalarının haklarına saygı göstermeleri konusunda yeterli eğitimler verebiliyor muyuz? Otobüste,  sokakta, mahallede, sitede, evde kısacası her ortamda ve her yerde nasıl davranmaları konusunda onları doğru yetiştirebiliyor muyuz? Peki ya aileler, çocuklarını iyi birer insan olmaları için doğru yetiştirebiliyor mu? Eğer suç oranı her geçen gün artıyorsa ve insanlığımızdan utanır hale gelecek olayları ardı arkasına yaşamaya devam ediyorsak demek ki hem ailede hem de okulda bir şeyler yolunda gitmiyor…
Bakın arkadaşım, bu eğitim sistemi ile bu zihniyeti değiştirmemiz mümkün değil… Herkesi zorunlu olarak okutacağız diyoruz ama içi boş bir eğitim sisteminden kolayca mezun edip duruyoruz. Tıpkı tek tornadan çıkmış gibi… Bakın sadece son 10 yılda eğitimde yaşananlara bakarsak söylemek istediklerim daha iyi anlaşılmış olacak.
Okul öncesi zorunlu olmaktan çıkardık…
Sınıfta kalmayı ortadan kaldırdık…
Zorunlu eğitim 12 yıla çıkarırken diğer taraftan 1 milyon 300 bin açık lise öğrencisi türettik…
“Dershaneler kapatılacak” dedik, şimdi de “temel lise” adında yeni dershaneler ortaya çıkardık…
Üniversite açma furyasını devam ettirirken, diplomalı işsizleri yarım milyonu geçirttik…
Eğitim ticarileştirdik, üreten değil tüketen bir nesil ortaya çıkardık…
Sınav cenneti bir ülke sınava bağımlı bir nesil yarattık… Dost gibi değil, birbiriyle yarışan rakip bir nesil yetiştirdik…
Öğrenciyi öğrenci olmaktan uzaklaştırdık…
Öğretmenliğin saygınlığını bırakmadık…
Şimdi söyler misiniz, bu eğitim sisteminde nasıl doğru dürüst bir nesil yetiştirilebilir? Daha çocukken öcülerden, cinlerden bahsedersek korkuya dayalı bir nesil yetiştirirsek olacağı budur… Boşuna bir şeyleri iyi gibi göstermeye çalışmayalım, bir yerden olmazsa bir yerden çıkıyor ortaya… Dün Meclis’te yaşanan kavgayı izleyince devenin hikâyesi aklıma geldi. Deveye; “Boynun neden eğri?” demişler, “Nerem doğru ki?” demiş.

Önceki ve Sonraki Yazılar