Devlet disiplini

Ülkede ve dünyada bu kadar sorun varken, nereden çıktı bu demeyin. Türkiye’de tüm havaalanlarımızda bir VIP salonu var. Uçaklara erişmek için rahatlatan bir olanak. Dünyanın her yerinde böyle sistemler var.
Bunun açılımı çok önemli kişiler, bir anlamda protokol demek. Peki, bu protokolü tespit kimin işi herhalde Dışişleri Bakanlığı Protokol Genel Müdürlüğü’nün, özetle yürütme erkinin yani hükümetin.
Türkiye’de, havalimanları açıldıkça bu hizmette gelişti. İyi salonlar açıldı ve bu işe dünyadaki gibi itina edilmeye başlandı.
Gerçekten iyi bir hizmet ve olanak. Gerçi bazı görüşler, bu ayrıcalıklara karşı çıkıyor ama ben aynı görüşte değilim. Ülkenin yasama, yürütme ve yargı erklerinin bazı ayrıcalıkları olması gerekiyor.
THY bu çizgiyi iyi belirlemiş, diyor ki, yasama organının benim için ayrıcalığı vardır, ekonomi bileti ile üst sınıfa terfi ettiririm. Dünya birçok bayrak taşıyıcı havayolu da aynını yapıyor. Hatta Lufthansa sadece Alman milletvekilleri için değil, Avrupa Parlamentosu üyelerine de aynı imkânı veriyor.
Türkiye’de son yıllarda her şey gibi VIP’lerin kullanılması yozlaşmaya başladı. Gerçi VIP duvarlarına asılmış yönetmelikler var. Burada da atanmış ve seçilmiş kimlerin gireceği belli edilmiş. Ancak biraz geniş tutulmuş, sivil asker, bir daire başkanı bile girebiliyor, bütün bu görevlilerin emeklileri de aynı haktan yararlanıyor.
Buna da bir ölçüde evet. de ama artık şimdi kimlerin girdiği belli değil, VIP’lerde bir sürü ne idüğü belirsiz insan. Terlikli mi ararsınız, tıraşsız mı, yazlıkçı mı, açık saçık mı? Kimler var?
Koruma orduları, danışmanlar, herkesin çocukları, konuklar, etkisiz ve yetkisizlik dengesiz konuşanlar. Tamam, herkes kravatlı olsun, mum gibi dursun demiyoruz ama biraz nizam intizam olsun, adap olsun diyoruz. Ayrıca seçilmiş veya atanmışların ailelerine buradan geçiş hakkı ilginç. Belki eş ve çalışmayan kız tamam ama yeşil pasaport gibi önüne gelene bu hakkı vermek doğru mu? Ben hatırlıyorum, bizler ancak hak edince VIP’den geçer olduk. Babamızın adı ile hiç geçmedik.
Bir ara başbakanımız, bu işe kızıp basmıştı VIP’leri. Biraz düzeldi yine gevşedi.
Bu ayrıcalığı ya tamamen kaldırırsınız, yahut da yozlaştırmalısınız. Ayrıca dünyada uygulama neyse onu izlerseniz. Yoksa aynı maçlardaki VIP’ler gibi, karışıklar çıkınca basına düşmeyin. Zaten toplumun konu ile hassasiyetini zorlamayın.
Diyebilirsiniz ki sana be, idare et. Bakın sadece kendimizi düşünmek değil olayın aslı, bir devlet disiplini onu bir kere bozarsanız, düzeltmiyorsunuz sonra ne hallere geliyorsunuz.
Hep bu yüzden buralara gelmedik mi?
Bizden söylemesi.

Önceki ve Sonraki Yazılar