Milli saraylardaki 'ihale oyunlarına' suç duyurusu

TBMM Başkanlık Divanı 20 Kasım’da “Milli saraylardaki kafeteryaların işletilmesine dönük “usulsüzlük” iddialarını ele almış ve soruşturulması için düğmeye basmıştı.

Meclis Başkanlığı’na bağlı Dolmabahçe, Beylerbeyi, Yıldız Sarayları, Ihlamur Kasrı, Küçüksu Kasrı, Maslak Kasrı, Aynalı Kavak Kasrı’ndaki kafeterya benzeri işletmelerin ihalesini de Meclis yapıyordu.

O toplantıda CHP’li üyeler Rıza Yalçınkaya ve Malik Ecder Özdemir, bazı belge ve bilgilere dayanarak, “Boğaz manzaralı Yıldız Sarayı, Dolmabahçe Sarayı, Küçüksu Kasrı’ndaki işletme değeri çok yüksek kafeteryaların göstermelik ihalelerle AKP’ye yakın isimlere” verildiğini ileri sürmüşlerdi.
***
CHP’li  iki ismin iddiasına göre; Yıldız Teras Kafeterya ihalesi  “Nezih Restoran” Mehmet Soylu’ya verildi  Mehmet Soylu, AKP Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu’nun amcası Neşat Soylu’nun oğluydu.
Dolmabahçe Kafeterya ihalesini “H Yapı Mühendislik Mimarlık İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret Şirketi” aldı.  CHP’li Divan üyeleri Meclis Sosyal Tesis İşletmeler Yönetim Kurulu’nu “faaliyet alanı gıda ve turizm olmayan firmaya ihale vermekle” suçladılar.
Küçüksu Kasrı Kafeteryası ihalesi 2012’de ise Sütiş Restaurant İşletmeleri Turizm San ve Tic. Ltd. Şirketine verildi.  Firmanın sahibi, Emre Kocadağ, Esat Kocadağ, Burhan Yavuz İmza ve Sedat Çelik İmza. CHP’nin iddiası Emre Kocadağ İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın halasının oğlu olan Mevlüt Kocadağ’ın oğlu idi.
Küçüksu Kasrı Kafeteryası 2013’te Çimeks İnşaat Taahhüt Peyzaj Turizm Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’ne yine konsinye usulü ile ihale edildi. Ortakları arasında Erol Şenyüz ve Ömer Şenyüz var. CHP’nin araştırmasına göre Ömer Şenyüz, Erol Şenyüz’ün oğlu ve İktidara yakınlığı ile bilinen Yeni Şafak Gazetesi’nin sahibi Ahmet Albayrak'ın kızı ile evli.
Dolmabahçe Sarayı Dış Bahçe Saat Kule Kafeterya ihalesi de  2013’teLeziz Fikirler Atölyesi’ne verildi. CHP’lilerin iddiasına göre firmanın sahipleri Emre ve Arif Kocadağ. Emre Kocadağ, Mevlüt Kocadağ’ın oğlu. Mevlüt Kocadağ ise İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın halasının oğlu. Arif Kocadağ ile Kadir Topbaş’ın oğlu Mustafa Emre Topbaş’ın ortak işletmeleri var.
***
Meclis Başkanlık Divanı, iddiaların soruşturulmasını karara bağlamıştı. Dün gelen bilgiler; Sayıştay’ın “ihale oyunlarını” araştırmaya başladığına işarete diyor. Sayıştay Başkanlığı, saraylardaki adı geçen işletmelerin Meclis Genel Sekreterliği tarafından “usulsüz” kiralanıp kiralanmadığını soruşturmak için üç denetçi görevlendirdi. TBMM Başkanı Cemil Çiçek de aynı iddiaların incelenmesi için Meclis içinden iki denetçiye görev verdi.

Bu girişimler şeffaf yönetim ve temiz toplum adına önemli adımlar...
***

Dün bir önemli gelişme daha oldu... CHP’li Rıza Yalçınkaya ve İdare Amiri Malik Ecder Özdemir “usulsüzlük” iddialarını yargıya taşıdılar.  İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundular.

 İki isim, 5 Meclis bürokratı hakkında “görevi kötüye kullanmak” suçundan dava açılmasını istediler. Suç duyurusunda şu iddiaları gündeme getirdiler:

*“TBMM Başkanlığı’na ait taşınmazların kiraya verilmesi, trampa edilmesi ve taşınmazlar üzerinde mülkiyetin gayri ayni hak tesis edilmesi işlemleri Devlet İhale Kanunu hükümlerine göre yürütülmek durumundadır. TBMM Sosyal Tesisler İşletme Yönergesi ile, ‘sosyal tesisler kamu ihale mevzuatına tabi değildir’ ifadesi bulunmaktadır. Oysa Kamu İhale Kanunu’na göre kamu hukukuna tabi ve kamu denetimi altında olan sosyal tesisler ve iktisadi işletmeler Kamu İhale Kanunu kapsamı dışında tutulmamıştır. Nevi şahsına münhasır ‘konsinye’ uygulaması, terminolojik karşılığına da uygun düşmemektedir.”

***
*“Fiili durumun hukuki anlamı, TBMM adına fatura düzenlemek suretiyle bir satın alma işlemi yapılarak, TBMM’nin kendi mülkü olan bazı sosyal tesislerde TBMM adına bir hizmet verilmesi ve yine TBMM adına fatura kesilmesi ile sonuçlanan durumdur. Fiş veya faturanın da yine TBMM adına kesildiği bir fiili durumun varlığı söz konusudur. Bir sözleşmenin yapılmaması nedeniyle hukuki ve fiili sakıncaların da ortadan kaldırılmadığı bir hizmet alımı meydana gelmektedir. TBMM adına satın alma ve satış işleminin ihale edildiği firmaların bu işlemlerdeki kâr ve kazanç oranları bir sözleşme ile belirlenmediğinden bir nevi hayır işi yapılmaktadır.”

*”Karar alındığı tarihte ‘H Yapı Limited Şirketi’ firması adına bir şirket bulunmamaktadır. Şirketin kuruluşunda faaliyet alanı inşaat işleri dekorasyon ve proje iken, Dolmabahçe Sarayı kafeteryasının işletmesini almasının ardından gıda, turizm ve sağlık hizmetleri şeklinde unvan değişikliği yapmıştır. Saat Kule Kafeteryasının verilmesinden önce yapılmış olan piyasa araştırmasında iki ayrı firma gibi gözüken Sütlüce Gıda Yatırımları AŞ Emre Kocadağ ve Arif Kocadağ’a, Lokma Gıda Hizmetleri Limited Şirketi ise Emre Kocadağ, Mustafa Ömer Topbaş ve Mehmet Belözoğlu’na aittir.
*”İşi alan firmalarla yan teklif veren firmaların sahiplerinin aynı kişi olduğu ortaya çıkmıştır. Yıldız Teras Kafe’de konsinye alım yapılmasına karar verilen Mehmet Soylu’ya ait Nezih Restoran adına bir işletme Ticaret Sicil Gazetesi’nde yer almamaktadır. TBMM Sosyal İşletmeleri Yönetim Kurulu tarafından yalnızca TBMM Sosyal Tesisler İşletme Yönergesi hükümlerine dayanarak Anayasa’ya, Devlet İhale Kanunu’na aykırı bir biçimde konsinye usulünü uygulamak suretiyle ihale yapmaksızın Milli Saraylara bağlı restoran, kafeterya işletmelerinin usulsüzce şirketlere verilmesi şeklinde tecelli eden suça konu hukuki filler vardır.”
Milli iradenin temsil edildiği TBMM çatısı altındaki bu iddialar son derece rahatsız edici ve biran önce açıklığa kavuşturulmalı...
Sayıştay incelemesinin ve yargı sürecinin takipçisi olacağız...

Önceki ve Sonraki Yazılar