Diyanet, bütçesiyle Vatikan'a yaklaşıyor

Ülkenin son günlerdeki en önemli gündemi israf, 1 milyarın üstündeki maliyeti, 1.100 kusür odasıyla Türkiye’nin üstüne çöken ‘Ak Saray’, kişisel servetlerini birkaç yıl içinde 5’e, 10’a katlayan, milyon Avro'luk saat takan bakanlar… Bir yandan da bir türlü artmayan tasarruf oranı, gerileyen ekonomik büyüme, çift haneli rakamlara çıkan işsizlik, yükselen enflasyon… Merkez Bankası Başkanı’nın ‘borçlanmayın’ uyarısı yaptığı bir ülkede yaşanıyor bu gerçekler…
Tüm bunlar yetmezmiş gibi Diyanet İşleri Başkanlığı’na alınan milyonluk araçlar ortaya çıktı. Diyanet İşleri, söz konusu araçların Diyanet Vakfı’ndan değil, devletin verdiği bütçeden alındığını açıkladı. Kısaca bu araçlara verilen para, hepimizin verdiği bütçeden karşılanmış, içimiz rahatladı!
İsrafın tehlikeleri üzerine sık sık vaaz veren bir kurumun bu kadar para harcaması elbette dikkat çekici bir haber. Ama bu ülkede yıllardır yazılmasına, gündeme getirilmesine karşın maalesef değişmeyen bazı gerçekler var; onlardan biri de Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bütçesi.
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bütçesi, hali hazırda ülkedeki birçok bakanlığın ve kamu kuruluşunun çok üstünde. Diyanet’in bütçesi 2013 yılında yüzde 18.2 artırılarak bir rekora imza atıldı. Diyanet İşleri Başkanlığı, 5 milyar 442 milyon liralık bütçesiyle 13 bakanlığı geride bıraktı. 8 bakanlığın toplam bütçesi ise Diyanet’in ödeneğine yetişemedi bile. 2015 yılı için ise Maliye’nin teklif ettiği bütçe 5 milyar 743 milyon TL. Sözkonusu teklif, geçen hafta TBMM’de kabul edildi. Rakam, yine birçok bakanlık bütçesinin üstünde…
Diyanet’in bütçesindeki hızlı artış 2000’li yıllarda başladı ve 2004 yılında ‘önlenemez’ yükseliş hızlandı. 2012 yılında kişi başına Diyanet harcaması bir rekora ulaştı. 2012 yılında Türkiye nüfusu 75 milyon 627 bin 384’tü, kişi başına düşen Diyanet bütçesi ise 56.2 TL oldu.
Diyanet’in bütçesi, bu gidişle yakında Vatikan’la yarışacak duruma gelebilir. Bir devlet olan Vatikan, gelirlerini ortak olduğu çok sayıda şirketten ve kentteki müze ve diğer kültürel etkinliklerden sağlıyor. Buna karşın Papa Francesco, İstanbul’u ziyaretinde piyasa değeri ortalama 25 bin TL olan yerli üretim Renault Symbol araç kullanmıştı.




İstanbul’un rantı 200 milyar dolara ulaştı

Birkaç aydır sürekli, İstanbul’da yükselen emlak fiyatları konulu araştırma ve rapor okuyoruz. “Yıldızı parlayan semtler”, “yıldızı parlayacak semtler” gibi başlıklarla duyurulan bu raporlar, haliyle herkesin ilgisini çekiyor. Çünkü Türkiye’de emlak hala en büyük yatırım aracı olarak görülüyor. Global Property Guide’ın hazırladığı rapor da bu yönde. Dünyanın önde gelen ekonomilerinin yer aldığı ülke sıralamasına göre Türkiye, emlak fiyatı artışında dünyanın önde gelen ekonomilerini geride bıraktı. Türkiye bu yıl yüzde 17.1 fiyat artışı ile ikinci sırada yer aldı; geçen yıl bu rakam yüzde 12.93’tü.
Emlak hareketliğinde başı hiç kuşkusuz İstanbul çekiyor. Kentin dev bir şantiyeye dönüştüğü şu günlerde tarihi ilçelerdeki kentsel dönüşüm planları da tek tek açıklanıyor. Önceki gün düzenlenen 5. Boğaziçi Zirvesi’nde “Uluslararası Müteahhitlik: Sürdürülebilir Ekonomik Büyüme İçin Verimli Altyapı Yatırımları” konulu bir panel düzenlendi. Panelde bir konuşma yapan Ağaoğlu Şirketler Grubu CEO’su Hasan Rahvalı, İstanbul’daki altyapı projelerinin 200 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştığını söyledi. Rahvalı, Avrasya Tüneli, 3. köprü, Kanal İstanbul ve kentsel dönüşüm projelerini sıraladı. Kentte yaklaşık 4 milyon konut olduğunu, bunların yanı sıra işyerleri ve resmi binaların da dönüşümünün gerektiğini belirterek “Burada 100 milyar dolarlık bir iş potansiyeli var. Üçüncü havalimanımız yapılıyor. İzmir-İstanbul Otoyolu, Ankara-İstanbul Hızlı Treni, Haliç Port-Galata Port-Haydarpaşa Port projelerini topladığımızda sadece İstanbul’da 200 milyar dolarlık bir iş potansiyelini görüyoruz” yorumunu yaptı. Ağızlarını sulandıran bir rakam değil mi?
Bir yandan “Türkiye’de emlak balonu” var kaygısı, bir yanda dünyayı sollayan fiyat artışları, yüz milyarlık rant… Kim haklı çıkacak zaman gösterecek.



500 işadamı İstanbul’a geliyor

Türkiye’nin G20’nin başkanlığını devralması nedeniyle, G20 kapsamında yapılan B20 toplantısına da ev sahipliği yapacak. Yarın başlayacak B20 zirvesi için dünyanın en büyük şirketlerinin sahip ve yöneticileri iki gün boyunca İstanbul’da olacak. 15 Aralık’ta Four Seasons Hotel Bosphorus’ta düzenlenecek olan B20 toplantısına Google, Samsung, France Telekom, General Electric gibi dünya devlerinin yöneticileri katılacak. 30’dan fazla ülkeden 500 işadamının toplantıya katılacağı belirtiliyor. Toplantıya Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ev sahipliği yapacak. Açılış konuşmasını ise TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile Ali Babacan yapacak. İşadamlarının iki gün boyunca resmi temasların yanı sıra turistik gezi de yapması bekleniyor. Haliyle İstanbul’un lüks mekanları da heyecanla patronları bekliyor…

Önceki ve Sonraki Yazılar