Djokovic'in rüyası

NOVAK Djokovic'i izlerken “belki de tüm zamanların en iyisini izliyoruz” duygusuna kapıldığım çok oldu. 17 Grand Slam şampiyonluğu bulunan 1982'i doğumlu “Majesteleri” Roger Federer'i yakalaması mümkün görünüyor. Hatta bir daha asla kırılamayacak bir rekorun altına imza atması kuvvetle muhtemel. Serena Williams'ın koçu ve eski sevgilisi Patrick Mouratoglou'na Wimledon öncesi katıldığı Grand Slam'leri sevilen maç öncesi programı “Game, Set and Mats”te sormuşlardı; Çeyrek finaldeki rakibi, Djokovic'i nasıl durdurmayı planlıyor?” Cevabı hiç unutmuyorum; “Yemeğine zehir koymayı düşünüyorlar!” Tabi ki kimse durduramadı. Son iki sezondur koçluğunu yapan Alman tenis efsanesi Boris Becker'in de mental açıdan rakiplerine kurduğu üstünlükteki katkısı yadsınamaz. O ünlü beslenme programının da başarısında etkisinin büyük olduğu söylenir. 1987 doğumlu Sırp raketin 10 Grand Slam zaferi bulunuyor. Bunların 5'ini Federer'in son Grand Slam zaferi olan Wimbledon 2012'den sonra kazandı. Son yıllarda kurduğu dominasyonu bu sezon öyle bir seviyeye çıkardı ki “tüm zamanların en iyisi” olabilir fikri iyice kuvvettlendi.

ATP 1000 serileri

Djokovic bu sezon ATP'nin “Masters” serisi olan 9 turnuvanın 8'inda final oynadı. Son olarak Paris Masters'ta beklenenden kolay bir zafer elde eden dünya 1 numarası, sezona Indian Wells (5. Grand Slam olarakda bilinir) Miami ve MonteCarlo'da şampiyon olarak başladı.

Takvimin ilk Grand Slam'i olan Avustralya Açık zaferinden sonra yaptığı bu üçlemeyle bunu başaran ilk tenisçi olarak tarihe geçti. Madrid finalinde yoktu. Roma'yı kazandı, Kanada'da çocukluk arkadaşı Andy Murray'ye kaybetti, Cincinnati'de ezeli rakibi Federer'e... Ardından Shangai ve Paris'te beklenenden kolay bir zafer elde etti. 4 Grand Slam'de de final oynayıp 3'ünü kazanan Djokovic, 9 Masters turnuvasında da 8 final oynayıp 6 şampiyonluk elde etti. ATP Masters Serisi’nin başladığı 1990’dan bu yana bir yıl içinde 6 turnuva kazanan ilk tenisçi oldu.

Federer'e büyük saygı duyuyor

Federer'in 17, Nadal'ın 14 Grand Slam zaferi bulunuyor. Bu iki büyük ismin yeni bir şampiyonluk yaşamaları artık pek de kolay değil. 10 Grand Slam zaferi bulunan Djokovic'in ise önünde upuzun bir yol var. Koleksiyonunda bir tek Roland Garros zaferi yok ama Fransa Açık'ın son dört finalinin üçünde “Nole”yi izlemiştik. Önümüzdeki 3 sezon boyunca Djokovic'e bu tip büyük turnuvalarda kafa tutacak rakip kalmadı desek çok da yanlış olmaz. Djokovic'i kim yenebilir? Murray? Wawrinka? Dimitrov? Borna Coric, Andrey Rublev, Nick Kirgios ve Thanis Kokkinakis gibi “wonderkid” ler beklenen seviyeye ulaşana kadar Djokovic'in Grand Slam sayısında 20'yi bulması olası. Bu da onu tüm zamanların en iyisi yapar. Federer ile oynadıkları 42 maçta 21-21 eşitlik sağlanmış durumda. Aralarındaki rekabet bir başka yazının
konusu olsun ama şu da unutulmasın.Djokovic 2014 Wimbledon zaferini 5 saati geçen finalde Federer'i 3-2 yenerek kazanmıştı. Maçın ardından mikrofonlar kendisine uzatıldığında dudaklarında şu sözler dökülecekti: “Roger'a teşekkür ediyorum. Bana onun gibi bir efsaneyi yenme izni verdiği için.”

Önceki ve Sonraki Yazılar