Dumansız başkanlık mümkün mü?

En sıkı AKP düşmanlarının bile eleştirmekten kaçındıkları, tam tersine övdükleri AKP icraatlarından birisi dumansız hava sahası uygulamasıdır. Bütün kapalı alanlarda sigara içilmesinin yasaklanması, hemen herkes, hatta deli gibi sigara içenler tarafından bile memnuniyetle karşılanmıştı. Şahsen ben de sevinmiştim. Ancak Türkiye’nin dumansız hava sahasına kavuşacağını sananlar yanıldılar. Kapalı alanlarda sigara içilmesinin yasaklanmasının altından başka bir çapanoğlu çıktı ve bunu da her zaman olduğu gibi sadece GHK dostunuz keşfetti.
Kapalı alanlarda sigara yasağı uygulaması için bulunan “dumansız hava sahası” sloganı ilk duyuşta kulağa hoş geliyordu. Başta sigara düşmanları olmak üzere sigara içenler dahi bu sloganı pek sevdiler. Oysa gariplik baştan belliydi. Sonuçta sigaranın içilmesi kapalı alanlarda yasaklanıyordu. “Dumansız kapalı hava sahası” denilse o kadar garip olmayacaktı. Ancak kapalı alanlarda temiz hava yaratmanın altında meğerki başka bir gaye vardı.
Ben İstanbul’un en yüksek tepesi olan Aydos Tepesi’ne yakın bir yerde oturuyorum. Normalde İstanbul’un en temiz havasının orda olması lazım. Gelin görün ki hemen her kış aynı sefilliği yaşıyorum. Rüzgârsız günlerde, özellikle havada yüksek basınç varsa berbat bir havası var o bölgenin. Dumandan göz gözü görmüyor. Genziniz yanıyor. Nefes alamıyorsunuz. Hatta gözleriniz yanıyor kirli havadan. Peki, bu korkunç kirli hava nereden geliyor?
Aydos Tepesi’nin bir tarafı Pendik, diğer tarafı Sultanbeyli ilçesi. Sultanbeyli’nin içlerine girdiğinizde o dumanın artık duvar gibi katı bir cisme dönüştüğüne şahit oluyorsunuz. Peki, bu durum sadece Sultanbeyli ve Pendik’te mi böyle? Hayır! İstanbul’un çok sayıda ilçesinde ve hatta Ankara’da da durumun çok farklı olmadığını gözledim. Hatta benzer bir durumla İzmir’de de karşılaştım. Görünüşe göre havada yüksek basınç varsa muhtemelen bütün Anadolu bu durumdan mustarip. Kış aylarında bütün memleket bol bol karbon monoksit soluyor. Peki, ama bu kirli hava neyin nesi? Hani Türkiye AKP’den bile önce doğalgaza geçmişti ve bildiğimiz kadarıyla doğalgaz tüketimi kirli bir hava yaratmazdı? O halde nereden geliyor bu korkunç duman? Hadislerde geçen kıyamet alameti midir bu duman?
AKP’nin en meşhur siyasi uygulamalarından birisi, herkesin bildiği üzere yandaşlara ve seçmenlere bedava kömür dağıtmak. Dağıtılan kömürün kaliteli bir kömür olmayacağını tahmin etmek için Uzun Mehmed olmaya gerek yok. Bildiğiniz en dandik linyitleri dağıtıyorlar. Peki, sadece AKP’nin sadaka niyetine dağıttığı kömürler mi neden oluyor bu havaya? Elbette hayır!
Türkiye sadece benzinde değil, doğalgazda da dünyanın en pahalı faturalarını ödeyen halkına sahip. Doğalgaz fiyatlarının yüksekliği nedeniyle AKP kömürlerine bedava sahip olamayan talihsizler ırkı dandik ucuz kömürlere yöneliyor ve kalorifer petekli evlerde sobalar yanıyor. Neticede güya dumansız hava sahası yaratmak isteyen iktidar, dünyanın en dumanlı hava sahasını kendi elleriyle yaratmış oluyor. Böylece sigara yasağının neden getirildiği ortaya çıkıyor.
Açık havada soluyacak temiz hava bulamayan ahali gündüz vakitlerinde sağdan soldan biriktirdikleri dış havayı kapalı mekânlarda idareli olarak kullanmak zorunda kalıyor. Hal böyle olunca, kapalı alanlarda sigara içmek gerçekten tehlikeli bir hal alacağı için vakti zamanında sigaraya yasak gelmiş oluyor. Zaten dışarıda solunması mümkün olmayan berbat bir hava var. Bir de sigara ile kapalı alanların havasını berbat etmenin âlemi yoktu kısacası.
Gerçi ben yine de şüpheliyim. Bu kadar ince bir düşünceye sahip olduklarını sanmıyorum. Muhtemelen kapalı alanlarda sigara yasağı bile şahsi bir kin meselesidir. Onun bunun cebinden sigara toplayan bir iktidar bu.
Başkanlık sisteminde Hitler Almanya’sı bence de gerçekten ideal bir sistem… Adolf Hitler, sadece çok verimli bir başkanlık sistemi yaratmakla kalmamış, dünyada ilk mobil dumansız hava sahası yaratmış kişidir aynı zamanda. Gerçi sadece kendi civarı dumansızdı. Yanında yamacında hiç kimse sigara içemezdi. Her ne kadar yanından uzaklaşan herkes uzakta bir yerde fosur fosur sigara içmiş olsa bile bilinen ilk modern dumansız hava sahası uygulamasını Hitler başlatmıştır. Hitler zamanında kapalı alanlarda sigara içilmesinin yasaklanması henüz akıllara gelmiyordu ama Hitler’in yakınlarında sigara içen biri kurşuna dizilmeyi göze almalıydı.
Nasıl ki Batı’nın iyi yanlarını almak gerek. Aynı şekilde Hitler’in de iyi yanlarını almak gerek. Hitler, en sonunda Almanya’yı ve Avrupa’yı yakmış olabilir. Bir de Yahudileri yakmış, duman etmiş olabilir. En sonunda bütün dünyayı duman altında bıraktı ama o gerçek bir sigara düşmanıydı. Bu arada zibil gibi kömür de dağıtmıştır bütün Alman halkına. Hem de dandik olmayan kömürler dağıtmıştır ve Alman halkı en azından dünya savaşına kadar temiz hava solumuştur. Sadece kapalı alanları kirliydi Almanya’nın. Ne yazık ki kapalı alanlarda hala sigara içmek serbestti o vakitler.
Hitler faşist bir diktatör olmayıp sigara içseydi muhtemelen daha uzun yaşardı. Cesedini yaktırıp tüten dumanıyla Almanya hava sahasını son kez kirletmezdi. Ama kabul etmek lazım, çok iyi bir başkanlık rejimi vardı. Öncelikle dandik olmayan kömür dağıtarak bu sisteme geçilebilir kanaatindeyim.
 

Önceki ve Sonraki Yazılar