11 yaşındaki çocukla evlenen adama 'mahkemeden izin almadığı' için ceza

11 yaşındaki çocukla evlenen adama 'mahkemeden izin almadığı' için ceza

Malezya'da 11 yaşında bir kız çocuğuyla evlenen Che Abdul Karim Che Abdul Hamid, şeriat mahkemesi tarafından 1800 Ringgit (450 dolar) para cezasına çarptırıldı. Ancak, bu ceza çocuk yaşta evlilik yapıldığı için değil, evliliğin mahkemenin izni alınmadan yapılması gerekçesiyle verildi.

Malezya'da 11 yaşındaki bir çocukla evlenen Hamid, para cezasının yanında 6 ay da hapis cezasına çarptırıldı. Hamid'in hali hazırda iki eşi ve 6 çocuğu bulunuyor. 
Hakim Mohd Surbaineey Hussain tarafından açıklanan karara göre, 41 yaşındaki tüccar, Malezya'nın İslam Aile Kanunu'nın 19. ve 124. maddeleri uyarınca cezalandırıldı. 

Malezyalı avukat Syahredzan Johan'ın Twitter adresinden yaptığı açıklamaya göre mahkeme, Hamid'i küçük yaşta bir çocukla evlendiği için değil, bu evliliği mahkemenin izni olmadan gerçekleştirdiği için cezalandırdı.

Malezya'da yasal evlilik yaşı 18 olsa da, erkeklerin 16 yaşından küçük çocuklarla 'şeriat mahkemesinin izni dahilinde' evlenmelerine izin veriliyor. Ayrıca, Malezyalı erkeklerin 4 kadına kadar evlenebilme hakları da bulunuyor. Ancak, Hamid'in 'mahkemenin izni olmadan' 11 yaşındaki bir çocukla evlenmesi ülke kamuoyunda tepkiyle karşılanmıştı. 

İkinci eşinin polise şikayette bulunmasının ardından ortaya çıkan bu evlilik üzerine Hamid, yerel basına yaptığı açıklamada eşi 16 yaşına geldiğinde evliliklerini resmileştireceğini söylemişti.

Başbakan yardımcısı Wan Azizah Wan İsmail ise, yetkililer tarafından çocuğun ailesine evliliğe yoksulluk nedeniyle eizin verilip verilmediğinin sorulduğunu söyledi. Öte yandan, 41 yaşındaki Hamid'le evlendirilen çocuğun 16 yaşına kadar ailesiyle kalacağı iddia edilmişti. Malezya'da 2010 yılının hükümet verilerine göre en az 15 bin çocuk evlendirildi. 'İslam'da Kızkardeşler Örgütü ise, 'çocuklarla evlennmeyi meşrulaştırmak için İslam'ın kullanılmaması' çağrısında bulunuyor.