2 dev firmanın fabrikalarında 500 işçi hastanelik oldu!

2 dev firmanın fabrikalarında 500 işçi hastanelik oldu!

Kamboçya’da Nike, Puma, Asics ve VF Corporation için ayakkabı üreten fabrikalarda çalışan 500’ün üzerinde işçi, 5 ay içerisinde hastanelik oldu.

SoL’un The Observer’dan aktardığı habere göre, 3 günde 360 işçi baygınlık geçirirken, fabrikalarda benzer bayılma vakaları sıklıkla görülüyor. İşçiler benzer pek çok olay yaşadıklarını aktararak, hayatları için endişe ettiklerini söylüyor.

Danimarkalı araştırma grubu Danwatch, konuyla ilgili işçiler, sendikalar, doktorlar, yardım kuruluşları ve hükümet yetkilileriyle görüştü. Araştırmada, fabrikalardaki havalandırma sistemlerinin kötü olduğu, fabrikaların çok sıcak olduğu ve havasının işçileri hasta ettiği aktarılıyor. Puma tarafından yapılan açıklamada da fabrikalardaki sıcaklığın 31 santigrat derece olduğu, ancak 35 santigrat derecenin görülmesinin de ‘olası’ olduğu kaydediliyor. Fabrikalarda yapılan ölçümler ise 37 santigrat dereceye kadar yükselen sıcaklıklara işaret ediyor.

Asgari ücretin 153 dolar olduğu Kamboçya’da, açlık sınırı 393 dolar. Araştırmada ayrıca, işçilerin 3 aylık sözleşmelerle çalıştıkları, bu durumun işçilerin stresini ve yorgunluğunu artırdığı, sözleşmelerinin sürmesini isteyen işçilerin daha çok çalışmayı kabul etmek zorunda kaldığı belirtiliyor.