28 köy IŞİD'ten geri alındı

28 köy IŞİD'ten geri alındı

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) bağlı Peşmerge güçlerinin, Musul'u terör örgütü DAEŞ'ten kurtarma operasyonu kapsamında 14 günde 28 köyü geri alıp, 500 kilometrekarelik alanı kurtardıkları bildirildi.

IKBY Peşmerge Komutanlığı Merkezi tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Peşmerge güçleri Musul'u kurtarma operasyonun başladığı 17 Ekim'den bu yana kentin doğu ve kuzeybölgelerinde 500 kilometrekarelik alan içerisinde yer alan 28 köyü geri aldı" ifadesine yer verildi.

Peşmerge güçlerinin, Musul'a giden önemli ana yolları kontrol altına aldığı belirtilen açıklamada, "Musul'un Naweran, Başik ve Batıniye çevre bölgelerinden kent merkezine giden tüm yollar güçlerimiz tarafından kontrol altına alındı. Bu vesile ile örgütün çevre bölgelere lojistik desteği kesildi" bilgileri paylaşıldı.


Açıklamada, harekatın başladığı iki haftalık süre içerisinde uluslararası koalisyon güçlerine ait savaş uçaklarının desteği sayesinde şu ana kadar örgüte ait 50 bombalı aracın imha edildiği ve karadaki güvenlik güçlerine destek verilmesi için 550 sorti yapıldığı aktarıldı.


Örgüt tarafından yol kenarı ve ana güzergahlara döşenen 800 mayın ve bombanın imha edildiği kaydedildi.
Operasyonun başladığı tarihten bu yana kurtarılan köylerden yaklaşık 7 bin sivilin IKBY'deki güvenli bölgelere göç ettikleri belirtildi.


Irak Federal Polis Şefi Korgeneral Raid Şakir Cevdet ise yaptığı açıklamada, Musul'u DAEŞ'ten kurtarma operasyonu kapsamında güney cephesinde 61 köyün geri alındığını, bin 400 kilometrekarelik alanın kurtarıldığını ve bin 396 ailenin bölgeden tahliye edildiğini belirtmişti.