AB, Çiygöz'ün hapis cezasına çarptırılmasına tepkili!

AB, Çiygöz'ün hapis cezasına çarptırılmasına tepkili!

Avrupa Birliği (AB), Kırım Cumhuriyeti Yüksek Mahkemesi tarafından yargılanan Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz'ün 8 yıl hapis cezasına çarptırılmasına tepki gösterdi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'nin ofisinden yapılan yazılı açıklamada, "AB, Çiygöz'ün davasını başından beri çok yakından takip etmiş ve bugün de olduğu gibi serbest bırakılması konusunda ısrarcı olmuştur" ifadesine yer verildi.
Açıklamada, KTMM'nin faaliyetlerinin yasaklanmasının, liderlerinin baskıya maruz kalmasının Kırım Tatarlarının haklarını ciddi anlamda ihlal ettiği belirtildi. Bu durumun kabul edilemez olduğu ifade edildi.

Diğer KTMM Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov hakkındaki suçlamaların da hemen düşürülmesini talep eden açıklamada, ‘Kırım ve Rusya'da yasa dışı olarak tutuklanmış tüm Ukrayna vatandaşlarının serbest bırakılması' istendi.

NEDEN GÖZALTINA ALINMIŞTI?

Çiygöz, Ocak 2015'te gözaltına alınmıştı. Hakkında açılan soruşturmanın verilerine göre, 26 Şubat 2014 tarihinde Kırım Parlamentosu binasının önünde gerçekleşen ve kitlesel kargaşalara yol açan mitingi düzenleyenlerden biriydi.

Gösteriler sırasında 2 kişi hayatını kaybetmiş, 79 kişi yaralanmıştı. Konuyla ilgili Çiygöz'ün de dahil olduğu beş kişi gözaltına alınmış, şiddete ve bir mülkün zarar görmesine yol açan kitlesel kargaşalar organize etmekle suçlanmıştı.