AB'den dev şirketlere ceza yağmuru!

AB'den dev şirketlere ceza yağmuru!

Avrupa Birliği (AB) vergi uygulamalarını ve rekabet kurallarını çiğneme gerekçesiyle Amerikan şirketlerine yüksek vergi cezaları kesmeye hız kesmeden devam ediyor.

Dünyanın en büyük arama motoru Google'a, karşılaştırmalı alışveriş sonuçlarını arama sayfasının en üstünde gösterdiği gerekçesiyle Haziran'da 2 milyar 420 milyon avro ceza kesen , bu kez dünyanın en büyük internet alışveriş şirketi Amazon ve Amerikan teknoloji devi 'dan vergi cezası talep ediyor.

CEZALARIN FAİZİYLE GERİ ÖDENMESİ İSTENİYOR

Amazon'a Lüksemburg'daki vergi uygulamalarından dolayı 250 milyon avro geriye dönük borç çıkaran AB, bu cezanın faiziyle birlikte geri ödenmesini istiyor. 'de basın toplantısı düzenleyen AB Komisyonu Rekabetten Sorumlu Üyesi Margrethe Vestager, "Lüksemburg'da Amazon şirketinin faydalandığı uygulamayla şirket, 2003-2011 arasındaki dönemde karlarının 4'te 3'ünü bir şirketten diğer şirkete aktardı. Bu kurallara aykırı ve yasa dışıdır. Söz konusu, 250 milyon avro faiziyle birlikte geri ödenmelidir." dedi.

'İRLANDA KISMEN DE OLSA BİR TAHSİLAT GERÇEKLEŞTİREMEDİ'

Vestager ayrıca Apple'dan vergi bocunu tahsil etmemesi nedeniyle İrlanda'nın ,AB Adalet Divanına gönderildiğini açıkladı. AB Komisyonu'nun 1 yıl önce İrlanda'nın Apple'dan 13 milyar avro vergiyi tahsil etme kararını aldığını hatırlatan Vestager, "AB Komisyonu'nun bu kararı almasının üzerinden bir yıldan fazla bir süre geçmesine rağmen, İrlanda kısmen de olsa Apple'dan bir tahsilat gerçekleştirmedi. Bu nedenle, kararımızı uygulamadığı için İrlanda'yı AB mahkemesine göndermeye karar verdik," diye konuştu.