ABD'de tüketici boykotu silah lobisini vurdu

ABD'de tüketici boykotu silah lobisini vurdu

Florida'daki lise katliamının ardından Ulusal Tüfek Derneği (NRA) ile bağlantılı şirketlere boykot kampanyası yürütülüyor. Bunun üzerine birçok şirket NRA ile ilişkilerini kesmeye başladı. Ama Apple, Amazon, Google, YouTube, NRA TV'yi yayımlamaya devam ediyor.

ABD'nin Florida eyaletinde 14 Şubat'ta 17 can alan lise katliamının ardından öğrencilerin silah lobisi ve lobiden bağış alıp lobinin çıkarlarını koruyan siyasilere karşı tek ses tek gövde olması ilk sonuçlarını veriyor.

SOSYAL MEDYADA BOYKOT KAMPANYASI

Silah karşıtı hareket, 5 milyon üyesi bulunan, en güçlü kuruluş olan Ulusal Tüfek Derneği (NRA) ile bağlantılı şirketlere boykot uygulanması çağrısı yaptı. Sosyal medyada #BoycottNRA etiketiyle yürütülen kampanya büyük yankı yarattı.

ARAÇ KİRALAMA, SİGORTA, ELEKTRONİK GÜVENLİK ŞİRKETLERİ İNDİRİMİ KESTİ

Kamuoyu baskısı sonucunda birçok şirket NRA ile ilişkilerini kesmeye başladı. Araç kiralamanın en büyük şirketlerinden olan Hertz, Avis, Budget ve Enterprise, NRA üyelerine indirim yapmayı keseceklerini açıkladı.

Chubb, Symantec'in uzantısı LifeLock, Norton, SimpliSafe; Allied, North American Van Lines, MetLife da NRA üyelerine indirimleri sona erdirdiğini duyurdu. Bazı şirket ve bankalar ürünlerinde NRA amblemini artık kullanmayacaklarını belirtti.

NRA İLE DEVAM DİYENLER

NRA televizyonunun yayınını yapan Apple, Amazon, Google, YouTube gibi teknoloji devleri ve NRA'ya indirim uygulayan FedEx gibi bir eskpres taşıma devinden ise silah lobisinin en büyük kuruluşuna karşı ne ses ne hamle geldi.

VALİDEN İLK ADIM

Bununla birlikte NRA ile bağlantılı Cumhuriyetçi Partili siyasilerden Florida Valisi Rick Scott, silah satın almak için yaş sınırının 18'den 21'e çıkarılmasına destek açıkladı.

NRA: ÖZGÜRLÜKLERDEN NEFRET EDİYORLAR

NRA ise karşı saldırıda. Başkanı Wayne LaPierre, oportünistlerin 14 Şubat lise katliamını silah kontrollerini genişlemek ve silah haklarını kaldırmak amacıyla suistimal ettiğini iddia etti. LaPierre, ''NRA'dan nefret ediyorlar. Anayasanın ikinci ek maddesinden nefret ediyorlar. Bireysel özgürlüklerden nefret ediyorlar'' dedi.

TRUMP NRA'YA KALKAN

Baş destekçileri de ABD Başkanı Donald Trump. Lise katliamlarına karşı çareyi öğretmenleri silahlandırmakta arayan Trump NRA'yı şöyle savundu:

''Pek çok insanın anlamadığı ya da anlamak istemediği şey şu: NRA safında çok çalışan o insanlar Muhteşem İnsanlar ve Muhteşem Amerikan Vatanseverleri. Ülkemizi seviyorlar ve doğru şeyi yapacaklar.  AMERİKAYI YENİDEN MUHTEŞEM YAPALIM!''