ABD'den özeleştiri: Kendimizle dalga geçiyoruz ama YPG, PKK'dır

ABD'den özeleştiri: Kendimizle dalga geçiyoruz ama YPG, PKK'dır

Amerika'nın Sesi'nde yer alan haberde Washington'da bulunan Hudson Enstitüsü'ndeki bir panele yer verildi. Panelde konuşan Bush döneminin Ulusal Güvenlik Konseyi üyesi ve dönemin Dışişleri Bakanlığı danışmanı Michael Doran'ın açıklamaları dikkat çekti.

Washington'da Hudson Enstitüsü'nün düzenlediği panele katılan konuşmacılardan Michael Doran, Amerika'nın Suriye'nin kuzeyinde izlediği politikayı eleştirdi. Doran, “Kendimizle dalga geçiyoruz, YPG-PKK'dır” dedi ve “Türkiye'yi yalnızlaştırırsak durum şu andakinden çok daha kötü olabilir” ifadesini kullandı.
Washington'daki düşünce kuruluşlarından Hudson Enstitüsü de “Türkiye, Kürtler ve Ortadoğu'da Düzen Mücadelesi” adlı panelde konuyu masaya yatırdı. Panele, Hudson Enstitüsü'nde Asya ve Ortadoğu ilişkileriyle uluslararası güvenlik konularında uzman Eric Brown'la, yine Hudson Enstitüsü'nden Bush döneminin Ulusal Güvenlik Konseyi üyesi ve o dönemde Dışişleri Bakanlığı danışmanı ve Savunma Bakanı Müsteşar Yardımcısı Ortadoğu uzmanı Michael Doran katıldı.
Michael Doran Amerika'nın Suriye politikasını eleştirdi, Washington'ın bölgede önemli rol oynaması için ortaklarıyla birlikte çalışması gerektiğini söyledi. Doran, “Eğer Ortadoğu'da hayati çıkarımız varsa ve bölgede önemli bir rol oynamak istiyorsak, bunu ortaklarımızla yapmalıyız. Eğer bunu ortaklarla yapacaksak ve bölgede önemli miktarda gücümüz yoksa ortaklarımızın da gündemlerini dikkate almalıyız. Bu durumda, bölgeye baktığımızda çok basit bir soru gündeme geliyor. Türkiye'nin çıkarlarını görmezden gelebilir miyiz? Bence cevap kesinlikle hayır, çünkü Türkiye hayati bir ortak” dedi.

TÜRKİYE’Yİ YALNIZLAŞTIRMAMALIYIZ

‘Türkiye'yi yalnızlaştırırsak durum şu andakinden çok daha kötü olabilir' diyen Michael Doran, şu andaki Amerikan stratejisinin Obama döneminde ortaya konulan kısa vadeli bir strateji olduğunu söyledi. Doran, “Obama, IŞİD'i bölgede yenmeyi en önemli stratejik hedef olarak değerlendirdi. Amerika'yı İran'la müttefik yaptı ve önemli bir dereceye kadar da Rusya'yla. IŞİD'i Suriye'de yenmek için PYD-YPG'yi seçti, Türkiye'deki ayrılıkçı PKK'lı Kürtler'in bir kolunu Amerika'nın ortağı haline getirdi, ve bunu Türkiye'nin bütün ‘yapma' çağrılarına rağmen yaptı” dedi.

Doran, ‘kendimizi kandırmayalım, YPG-PKK'dır' dedi ve Türkiye'ye karşı dürüst davranılmadığını vurguladı. Michael Doran, “Türkler'e verdiğimiz garantileri tutmadığımız yönünde güçlü şüphelerim var. Suriye'de PKK'yı silahlandırmak. Bunun büyük sonuçları oldu. PKK'nın Rusya ve İran'la iyi ilişkileri var. Şimdi bizimle müttefik oldular. Bu bize IŞİD'i yenmek için alanda askere ihtiyaç bırakmadı ama Türkler geri planda kaldı. Ve Türkiye'nin müdahale etmeyeceğine güvenildi çünkü aksi halde bizimle anlaşmazlık içinde olacaklardı. Ve bu, zamanında en güçlü şekilde Suriye'ye müdahale etmemizi söyleyen ortağımızı etkisiz hale getirdi. Eğer şimdi Suriye'yi terk edersek, YPG-PKK otomatik olarak Rusya ve İran'a yanaşacak. Eğer Suriyeli Kürtler Ruslar'a yanaşırsa Rusya Suriye'nin geleceği konusunda Türkler ve Kürtler arasında en önemli arabulucu olacak. Bu da Ruslar'a Türkler üzerinde baskı oluşturma fırsatı verir. Moskova şimdi bile bu gücü kullanıyor, Türkiye'yi NATO'dan ve Amerika'dan ayırmak istiyor” dedi. Michael Doran ‘YPG'nin PKK olmadığını söyleyerek “kendimizi kandırmayalım” ifadesini kullandı.