ABD: IKBY Referandumunun bağlayıcılığı yoktur

ABD: IKBY Referandumunun bağlayıcılığı yoktur

ABD Dışişleri Sözcüsü Nauert,Irak Kürdistanı'ndaki bağımsızlık referandumu nedeniyle hayal kırıklığına uğradıklarını ancak referandum nedeniyle Irak Kürdistanı'yla ilişkilerinin değişmeyeceğinin belirtti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert tarafından yapılan yazılı açıklamada, ABD’nin, referandum nedeniyle ‘büyük bir hayal kırıklığına uğradığı’ ifade edildi.  ABD’nin, Kürdistan Bölgesel Yönetimi’yle olan ‘tarihi ilişkisi’nin dün yapılan ve ‘bağlayıcı olmayan referandum’ ışığında değişmeyeceğini belirten Nauert, “Ancak bu adımın IKBY ve halkı için istikrarsızlık ve sıkıntıları artıracağına inanıyoruz” dedi.

Referandumun, bölgesel yönetimle Irak merkezi hükümeti ve komşularla ilişkileri büyük ölçüde karmaşıklaştıracağının altını çizen Nauert, “IŞİD ile mücadele daha bitmedi. Aşırılık yanlısı gruplar istikrarsızlık ve anlaşmazlıkları istismar etmeye çalışıyorlar. Bütün tarafların tüm Iraklıların geleceğini iyileştirmek için yapıcı bir diyaloga girmesi gerektiğine inanıyoruz. ABD, herhangi bir tarafın sınırları değiştirmeye yönelik şiddet ve tek taraflı hareketlerine karşıdır” dedi.

FEDERAL YÖNETİM VURGUSU

Nauert ABD’nin, federal, demokratik ve müreffeh bir Irak’ı desteklemeyi sürdüreceğini, Iraklıların anayasa çerçevesinde isteklerini yerine getirmelerine yardımcı olmak için fırsatlar aramayı sürdüreceğini vurguladı.