ABD ile Kuzey Kore arasındaki gerilim yüzünden yarım trilyon dolar buhar oldu!

ABD ile Kuzey Kore arasındaki gerilim yüzünden yarım trilyon dolar buhar oldu!

ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore Başkanı Kim Jong-un’un karşılıklı tehditleri dünyada savaş korkusuna yol açarken, gerginlik yüzünden yarım trilyon dolar buhar oldu

ABD ile Kuzey Kore'nin karşılıklı olarak savaş tamtamlarını çalması geçen haftayı dünya genelindeki borsalar için en kötü hafta haline getirdi. Avrupa'da ve ABD'de birçok yatırım danışmanlığı şirketi uzmanı tatilini yarıda kesmek zorunda kalırken, gerginliğin sıcak çatışmaya dönüşmesi halinde borsalarda son yılların en büyük toplu satışlarından birinin gerçekleşmesinden endişe ediliyor. Tatil mevsimi dolayısıyla işlem hacminin düşük seyretmesinin büyük bir satış dalgasını engellemiş olabileceği de düşünülüyor.
ABD yayın kuruluşu Bloomberg'in hesaplamalarına göre, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kuzey Kore'ye askeri müdahale sinyalleri vermesi ve Doğu Asya ülkesinin de Pasifik Okyanusu'ndaki ABD üslerini barındıran Guam Adası'nı vurma planlarını duyurmasıyla başlayan tedirginlik sebebiyle, dünya borsalarındaki toplam hisse değeri düşüşü 500 milyar doları buldu.

ASYA PİYASALARI ÇAKILDI

Bütün dünya borsalarını kapsayan MSCI Dünya Endeksi'nde haftalık düşüş yüzde 1.5 oldu. Avustralya, Çin, Endonezya, Filipinler, Güney Kore, Hindistan, Hong Kong, Japonya, Malezya, Pakistan ve Yeni Zelanda borsalarını kapsayan MSCI Asya Pasifik Endeksi, 161.27 puandan başladığı gergin haftayı, 158.45 puandan kapattı. Hong Kong'daki Hang Seng Endeksi'nde düşüş yüzde 2'yi bulurken, düşüşler Güney Kore'nin Kospi endeksinde yüzde 1.7, Çin'in Şanghay borsasında yüzde 1.6, Avustralya'nın Sidney borsasında yüzde 1.2 olarak kaydedildi. ABD'deki S&P 500 endeksi yüzde 1.4 ile mart ayından beri en büyük düşüşü kaydederken, Avrupa'daki Stoxx Europe 600 endeksi yüzde 2.7 ile ABD Başkanı Donald Trump'ın başkan seçildiği kasım başından bu yanaki en büyük gerilemeyi yaşadı. Borsa İstanbul 100 endeksi de haftayı yüzde 1.46'lık kayıpla 106.963 puandan kapattı.

TATİLLER İPTAL OLABİLİR

Kuzey Kore'nin nükleer başlık taşıyabilen uzun menzilli füze denemelerini sıklaştırması ve en uzun menzilli füzelerinin ABD topraklarının önemli bir bölümünü vurabilecek kapasiteye erişmesiyle büyüyen kriz, ABD ve Batı Avrupa'daki yatırım danışmanlarının büyük bölümünü tatilde yakaladı.
ABD'nin Philadelphia eyaletindeki aracı şirket Janney Montgomery Scott stratejistlerinden Guy Lebas, bu aşamada tatillerini iptal etmediklerini belirtirken, “Muhtemelen yönümüzü, pratik olarak şimdi üzerinden alım-satım yapılması neredeyse imkansız bu jeopolitik dramadan belirleyeceğiz” dedi. Seaport Global Holdings Genel Müdürü Tom di Galoma ise kendisinin Arjantin tatiline çıkacağını ancak çalışanların büyük bölümünün masalarını terk etmediğini söyledi.

TRUMP'IN TWEETLERİ DÜNYANIN BAŞINA BELA

ABD Başkanı Donald Trump son olarak Kuzey Kore ile ilgili attığı Twitter mesajında askeri seçeneğe işaret ederek “tam dolduruşta” olduklarını belirtti. Yatırım danışmanlığı şirketi Philadelphia Trust'ın uzmanlarından Richard Sichel ise, “Zaten 24 saatlik haber akışımız var ve gecenin bir yarısı Başkan Trump tarafından atılan tweetler durumu daha beter hale getiriyor. Eminim uygun diplomasi yürütülüyordur ama tweet atmak gerginliği artırıyor” diyerek tepki gösterdi.