ABD, Kuzey Kore'ye sert çıktı: Tehditlere karşı hazırız!

ABD, Kuzey Kore'ye sert çıktı: Tehditlere karşı hazırız!

ABD Savunma Bakanı James Mattis, Kuzey Kore'nin Guam açıklarını balistik füzeyle vurma tehdidine yanıt verdi. ABD ordusunun Kuzey Kore'den gelecek tehditlere karşı 'hazır' olduğunu söyleyen Mattis, bu hazırlıkların ne olduğu yönündeki soruya ise 'Ne yapacağımızı düşmana açıklamayacağım' yanıtını verdi.

Mattis, Kuzey Kore ile yaşanan son krizle ilgili kameralar karşısındaki ilk açıklamasını Kaliforniya'daki Silikon Vadisi'nde, Savunma Bakanlığı'na ait yeni birime gerçekleştirdiği ziyarette yaptı.

Kuzey Kore'nin tehditlerine karşı "Biz hazırız" ifadelerini kullanan Mattis gazetecilerin ABD'nin hangi seçenekleri hazır tuttuğuna yönelik sorusuna ise "Ne yapacağımızı düşmana açıklamayacağım" yanıtını verdi.

'FELAKET OLACAĞINI SÖYLEMEKTEN BAŞKA TANIMLAMA YAPMAYA GEREK YOK'

Gazetecilerden birinin "Nükleer bir çatışmada kaç kişinin öleceği konusunda bir açıklama yapabilir misiniz?' sorusuna Mattis, "Benim görevim ve sorumluluğum ihtiyaç duyulan askeri seçeneklere sahip olmak. Ancak şu anda Dışişleri Bakanı (Rex) Tillerson, ABD'nin BM Daimi Büyükelçisi Nikki Haley, ABD'nin çabalarının diplomatik oduğunu görebilirsiniz. Diplomatik sonuçlar kazanılıyor. Şu anda o noktada kalmak istiyorum. Savaşın trajedisi iyi biliniyor. Bunun felaket olacağını söylemektan başka tanımlama yapmaya gerek yok" yanıtını verdi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde Kuzey Kore'ye uygulanması kararı alınan yeni ekonomik yaptırımların önemini vurgulayan Mattis "Bu yaptırımlar çok ciddi. Ve size bunların tesadüfen olmadığını söyleyebilirim. Bu Trump yönetimin tehdide öncelik verdiğini aynı zamanda da bununla diplomatik yolla nasıl başa çıktığını gösteriyor" ifadelerini kullandı.