ABD: Myanmar, Arakan Müslümanlarına etnik temizlik yapıyor

ABD: Myanmar, Arakan Müslümanlarına etnik temizlik yapıyor

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Myanmar'da ağustostan beri 600 binden fazla Arakanlı Müslümanın Bangladeş'e kaçmasına yol açan şiddet dalgasını 'etnik temizlik' diye niteledi.

ABD Dışişleri Bakanı, Arakan Müslümanlarının tahammül edilemez boyutta acılar çektiklerini, bu durumdan Myanmar güvenlik güçleri ve yerel Budist milislerin sorumlu olduğunu söyledi. Myanmar ordusu şiddet dalgasının başlamasından İslamcı örgüt Arakan Rohingya Kurtuluş Ordusu'nun saldırılarını sorumlu tutarken Tillerson "Bu korkunç mezalim hiçbir provokasyonla haklı gösterilemez'' dedi.

'FAİLLER HESAP VERMELİ'


Eldeki bulguların dikkatli ve ayrıntılı analizinden etnik temizlik sonucunun çıktığını, faillerinden hesap sorulması gerektiğini savunan Tillerson, ABD'nin tam soruşturma istediğini ve hedef gözeten yaptırım seçeneği dahil Amerikan yasaları yoluyla adaleti sağlamaya çalışacağını duyurdu. 

'DAHA AĞIR TANIMLAMALAR YAPMIYORUZ'

ABD Dışişleri yetkilileri de şimdiki halde 'etnik temizlikten' farklı olarak uluslararası hukukta ağır suç tekil eden 'insanlığa karşı suç' ve 'soykırım' diye bir tanımlama yapmadıklarını, ama Myanmar'ın fiili lideri, Nobel Barış Ödüllü Aung San Suu Kyi'den şiddeti durdurmasını beklediklerini söyledi.

BM EYLÜLDE AÇIKLAMIŞTI


Eylülde Arakan'la ilgili BM 'etnik temizlik' açıklaması yapmış, ABD ise araştırdığını söylemişti. Geçen hafta Tillerson, Myanmar'a gidip Suu Kyi ve Arakan operasyonlarını yöneten Genelkurmay Başkanı Min Aung Hlaing ile görüştü.