ABD nükleer denizaltıların Kore sularındaki ‘gizli misyonu’

ABD nükleer denizaltıların Kore sularındaki ‘gizli misyonu’

ABD Donanmasına ait Michigan nükleer denizaltı Güney Kore’nin Busan limanına geldi ve son dönemin en büyük ABD-Güney Kore ortak tatbikatına katılmaya hazır.

RIA Novosti yazarı Andrey Olfert, bu konuyla ilgili şu değerlendirmede bulundu: Önümüzdeki hafta başlayacak ortak tatbikatta en büyük rolü ABD Donanmasına ait uçak gemileri grubu oynayacak. ABD savaş gemileri, Aegis füze sistemiyle donatılan Güney Kore destroyerleri ile birlikte Kuzey Kore balistik füzeleri durdurma konusu üzerinde çalışacak.
Ancak bu tatbikata nükleer denizaltıların da katılması, müttefiklerin niyetinin çok daha ciddi olduğunu gösteriyor.

Bir haftadır Güney Kore’nin ana deniz üssü Jinhae’de bekleyen US Tucson SSN-770 nükleer denizaltının 11 Ekim’de denize çıkarak bilinmeyen yönde gittiği ortaya çıktı. Bu, denizaltının ‘gizli misyonu’ ve ABD’nin Kore sularındaki eylemleri ile ilgili çok sayıda tahmini doğurdu.

Yonhap haber ajansına konuşan Güney Kore Savunma Bakanlığı’ndan bir kaynak, ABD’nin denizaltının nereye gittiğini kendilerine bildirmediğini söyledi. Sadece Jinhae’de stok yaptığı ve hemen limanı terk ettiği biliniyor. Ancak bu haberi resmi bir açıklama takip etmedi.

ABD denizaltıları düzenli olarak Güney Kore limanlarına uğruyor. Yonhap’ın kaynağı, amacın genelde gıda ve su stoku yapmak veya ortak tatbikata katılmak olduğunu belirtti. Bu yüzden ABD, denizaltılarının limanlara geliş ve gidiş tarihlerini ancak gelecekleri veya gidecekleri gün açıklıyor. Ayrıca planlanmayan girişler de oluyor, bu durumlarda resmi bilgi misyon tamamlandıktan sonra açıklanıyor.

'AYNI ANDA İKİ NÜKLEER DENİZALTI'

Ancak yerel gözlemcilerin dikkatini, ABD nükleer denizaltının gelişi değil, limanda aynı anda iki nükleer denizaltının birden yer alması çekti. Zira dün sabah saatlerinde Busan limanına Michigan SSGN 727 nükleer denizaltı da geldi. Bu denizaltı da limanda birkaç gün bulunduktan sonra US Ronald Reagan CVN-76 uçak gemisi gelmeden hemen önce limanı terk ederek denize açılacak.

​Gelen son bilgilere göre halihazırda Tuscon Japon Denizi’nde bulunuyor, bu yüzden önümüzdeki hafta Kuzey Kore açıklarında yapılacak ABD-Güney Kore ortak tatbikatına katılması ihtimali yüksek.

Kuzey Kore ile gerilim doruk noktasına ulaştı ve ABD’nin Kore Yarımadası yakınlarında yaptığı stratejik silah yığınağının Kuzey Kore’ye karşı askeri operasyonu başlatma için kullanabileceği ihtimali dışlanmamalı.

'DENİZALTILARIN TEK AMACI UÇAK GEMİLERİNİ KORUMAK DEĞİL'

Güney Koreli uzmanlar, mevcut tatbikatlara katılan denizaltıların sadece uçak gemilerini koruma amacını taşımadığına, aynı zamanda düşman topraklara sabotaj ve keşif gruplarını çıkarmak için de kullanılabileceğine dikkat çekiyor.

Tuscon nükleer denizaltıları, dünyanın en yüksek manevra kabiliyetine sahip ve görünmez denizaltılardan biri. Ayrıca, 3 bin kilometre mesafeden düşman hedeflere hassas vuruş yapma yeteneğine sahip Tomahawk tipi 24 kruz füzesi taşıyorlar. Michigan denizaltıları da bu türden 154 füzeye sahip ve gerekirse taktik nükleer silahla da donatılabilirler.

ABD uçaklarını uluslararası hava sahasında vurma yönünde tehditler savuran Pyongyang ise şimdilik ABD stratejik savaş uçaklarının sınırları yakınlarında tatbikat yapmasına hiçbir tepki göstermedi. Ancak düşman güçlerin kışkırtıcı yığınağı Kuzey Kore’yi hava ve denizde gösteri yapmakla yanıt vermeye zorlayabilir. Bunu yaparlarsa ABD denizaltıların ‘gizli görevi’ hızlıca ‘açık’ hale gelebilir.