'ABD, okyanus ötesinde olduğu için kendini güvende sanıyorsa çok yanılıyor'

'ABD, okyanus ötesinde olduğu için kendini güvende sanıyorsa çok yanılıyor'

Kuzey Kore, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) yeni yaptırımlarına ilişkin 'eğer ABD, anakarasının okyanus ötesinde olması nedeniyle güvende olacağını zannediyorsa, bundan daha büyük bir yanılgı olamaz' diye açıklama yaptı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) yeni yaptırımlarını 'egemenliğinin ihlali' olarak niteleyerek kınadı. Resmi haber ajansı KCNA'nın açıklamasına göre Kuzey Kore, 'ABD'den gelen tehditler sürdükçe nükleer cephanesini geliştirme adımından vazgeçmeyeceğini' duyurdu.

Kuzey Kore, BMGK'nın oybirliğiyle anlaşarak Pyongyang yönetimine getirdiği son yaptırımlara sert yanıt verdi. 

KCNA'nın aktardığı açıklamada "İlk olarak ABD ve düşman güçlerin tertiplediği, BMGK'nın yeni yaptırım kararını tamamen reddediyor ve kınıyoruz. Bu cumhuriyetimizin egemenliğinin kapsamlı bir ihlali" dendi.

'NÜKLEER KABİLİYETİMİZİ GÜÇLENDİRMEKTEN TEK BİR GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ'

Açıklamada ABD kastedilerek "Cumhuriyetimize yönelik nükleer tehdit ve kumpaslar sürdükçe, kim ne derse desin, kendini savunma amaçlı nükleer caydırıcılığımızı müzakere masasına koymayacağız. Ve çoktan seçmiş olduğumuz devletin nükleer kabiliyetini güçlendirme yolundan tek bir geri adım atmayacağız" ifadeleri kullanıldı.

'ABD SUÇUNUN BEDELİNİ BİN KAT ÖDEYECEK'

"ABD, suçunun bedelini bin kat ödeyecek' ifadelerine yer verilen açıklamada " Eğer ABD, anakarasının okyanus ötesinde olması nedeniyle güvende olacağını zannediyorsa, bundan daha büyük bir yanılgı olamaz" da denildi. 

GÜNEY KORE VE KUZEY KORE ARASINDA 'NADİR TEMAS'

Açıklama, Kuzey Kore Dışişleri Bakanı Ri Yong-Ho ile Güney Koreli mevkidaşı Kang Kyung-Wha'nın Filipinler'in başkenti Manila'da  ABD, Çin, Rusya ve diğer Asya-Pasifik ülkeleri dışişleri bakanlarının da katıldığı güvenlik forumunda hazır bulunmalarının ardından geldi.

Güney Koreli Yonhap haber ajansının aktardığına göre iki bakan akşam yemeğinde 'nadir' olarak nitelendirilebilecek kısa bir karşılıklı söyleşi yaptı.

Yonhap'a göre Güney Kore Dışişleri Bakanı Kang, Ri'den 'Kore Yarımadası'ndaki tansiyonu düşürmek için askeri konularda görüşme yapılması hakkında Güney'in teklifini kabul etmesini ayrıca savaşta bölünen ailelerin bir araya gelmesinde yeni turun yapılmasını' istedi.

Ancak Ri'nin mevkidaşına "Güney'in Kuzey üzerinde baskıyı arttırma konusunda ABD ile işbirliği yaptığı mevcut durumda, bu tekliflerin samimiyeti yok" dediği belirtildi.

'TEK SEFERDEKİ EN BÜYÜK EKONOMİK YAPTIRIM PAKETİ'

Daha önce de nükleer ve balistik füze denemeleri nedeniyle Pyongyang'a sert yaptırımlar getiren BMGK, cumartesi günü kabul ettiği 2371 Nolu Karar ile ülke üzerinde uygulanan yaptırımları ağırlaştırdı.

Yaptırımlar Kuzey Kore'den herhangi bir BM üyesi ülkeye  kömür, demir, demir cevheri ve deniz ürünleri ithalini yasaklıyor. Ayrıca BM üyesi ülkelerin Kuzey Koreli kişi veya kurumlarla ortak girişimler kurmasına ve üye ülkelerdeki projelerde çalışan Kuzey Koreli işçilerin sayısının arttırılmasına yasak getiriyor.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley kararı 'bugüne kadarki tek seferdeki en büyük ekonomik yaptırım paketi' diye nitelemişti.