'ABD, tarihinin en tehlikeli anını yaşıyor'

'ABD, tarihinin en tehlikeli anını yaşıyor'

Washington’ın dış politika teorisyenlerinden Amerikalı eski üst düzey diplomat Richard Haass, ABD’nin şu anda yeni tarihinin ‘en tehlikeli anını’ yaşadığını belirtti.

Twitter hesabından bir mesaj yayınlayan Haass, "(ABD Başkanı) Donald Trump şimdi 3 cephede savaşa hazırlanyor, (özel savcı) Bob Mueller'e karşı siyasi, Çin'e/diğer ticari ortaklara karşı ekonomik, ayrıca İran'a ve/veya Kuzey Kore'ye karşı gerçek bir savaş. Bu, yeni Amerikan tarihinin en tehlikeli anı ve onu bir takım olaylar değil, biz yarattık" ifadelerini kullandı.

Haass geçen yaz döneminde Foreign Affairs dergisinde yayınlanan "Nereye Doğru? Amerikan Dış Politikasının Yeniden Yapılandırılması" başlıklı makalesinde Washington'un hem ABD'ye hem de müttefiklerine faydalı olacak ortak bir stratejiye ihtiyaç duyduğunu, ‘Her şeyden önce Amerika' sloganının her ülkeyi birinci olmak için harekete geçireceğini, o zaman diğer ülkelerin de Amerika'nın çıkarlarını değil, kendi çıkarlarını ön planda tutacağını dile getirmişti.

2003'ten bu yana ABD Dış İlişkiler Konseyi Başkanı olan Richard Haass, daha önce ABD Dışişleri Bakanlığı'nda politika planlama direktörü ve ABD eski Dışişleri Bakanı Colin Powell'in danışmanı görevlerinde bulunmuştu.