ABD, Türkiye’ye ekonomik yaptırım için harekete geçti

ABD, Türkiye’ye ekonomik yaptırım için harekete geçti

İzmir’de FETÖ bağlantısı nedeniyle yargılanmakta olan Amerikalı Rahip Brunson hakkında mahkemenin bu hafta yapılan duruşmada “tutukluluğa devam” kararı vermesi üzerine, ABD Senatosu Türkiye’ye ekonomik yaptırım için düğmeye bastı.

ABD Senatosu'nda Demokrat ve Cumhuriyetçi bir grup senatörün ortak imzasıyla hazırlanan karar tasarısında, ABD hükümetinin Türkiye'ye yönelik IMF, Dünya Bankası, Avrupa Yatırım Bankası'ndaki oy haklarını ve tüm etkisini,Türkiye'ye yönelik kredi, hibe, teknik desteğin durdurulması için kullanması istendi.

Karar tasarısında, IMF, Dünya Bankası ya da Avrupa Yatırım Bankası'nın sadece Türkiye'ye “insani yardım” için verilecek desteklerin bu yaptırımlardan muaf tutulması istisnası yer aldı.

KARAR TASARISINDA SERT ELEŞTİRİ

ABD Senatosu'na sunulan karar tasarısında Türk hükümetinin, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından aralarında ABD vatandaşları ve çifte vatandaşları ile, ABD Konsolosluk görevlilerinin de olduğu çok sayıda kişiye “keyfi gözaltı” uyguladığı, hiçbir suçlama yapılmadan tutukluluk sürelerinin uzatıldığı ifade edildi. Karar tasarısında Türk hükümetinin 15 Temmuz darbe girişiminin ardından aralarında parlamento üyelerinin de olduğu binlerce kişiye de “keyfi gözaltı” uyguladığı, kişilerin seyahat özgürlüğünün kısıtlandığına yönelik ifadeler yer aldı.

“ABD VATANDAŞLARININ SİYASİ ARAÇ OLARAK KULLANILMASINA KARŞI…”

“ABD hükümeti, yabancı hükümetlerin Amerikan vatandaşlarını siyasi araç olarak kullanılmasına karşı bir politika izler” denilen tasarıda yaptırımların da ancak ABD Başkanı'nın Kongre'nin ilgili komitelerine”Türkiye'de ABD vatandaşları, çifte vatandaşların ve ABD Konsolosluk görevlilerinin keyfi gözaltıların sona erdiğini bildirmesine” kadar devam etmesi hükmü de yer aldı.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN MESAJ

Habertürk TV Ankara Temsilcisi Alican Türkoğlu’nun aktardığına göre Dışişleri Bakanlığı kaynakları verilen bu teklifin Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilere zarar verme amacı taşıdığını, Ankara’nın beklentisinin bu yasa teklifinin ABD yönetimi tarafından ciddiye alınmaması yönünde olduğunu belirtti.