ABD’den Haşdi Şabi gerilimi sonrası Bağdat’a sürpriz ziyaret

ABD’den Haşdi Şabi gerilimi sonrası Bağdat’a sürpriz ziyaret

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Suudi Arabistan ve Katar ziyaretlerinin ardından sürpriz bir şekilde Afganistan ve Irak'a gitti. Tillerson, Irak Başbakanı Haydar Abadi ile Riyad'daki toplantının ardından ikinci kez görüştü. Görüşmede, referandum sonrası gelişmeler ele alındı. Tillerson, Bağdat'la Erbil arasındaki krizin diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğini söyledi. Tillerson'ın Pazar günü yaptığı "Başta İran destekli milisler olmak üzere Irak'taki tüm yabacı savaşçılar ülk

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson , Afganistan'da Cumhurbaşkanı Eşref Gani ve diğer üst düzey yetkililerle bir araya geldi. Tillerson, Afgan yetkililere Trump yönetiminin yeni Güney Asya politikasını aktardı. Bakan, Washington'un Afganistan'da barışı sağlamak ve teröristlerin güvenli bölgelerini ortadan kaldırmak için Afgan hükümetiyle ve bölgedeki diğer ülkelerle ortak çalışma konusundaki kararlılığı bir kez daha vurguladı.
Cumhurbaşkanı Gani de yeni Amerikan politikasına desteğini dile getirdi. Gani, hükümetinin Afganlar'ın güvenliği ve refahı için reformlara bağlı kalacağını belirtti.
Gizlilik ve yoğun güvenlik önlemleri altında yapılan ziyaret için Tillerson sabahın erken saatlerinde Katar'ın başkenti Doha'dan uçakla Kabil'e hareket etti.

IRAK’A GİTTİ

Tillerson Kabil’den de yine sürpriz şekilde Irak’ın başkenti Bağdat’a geçti. Tillerson, Irak Başbakanı Haydar Abadi ile Riyad’daki toplantının ardından ikinci kez görüştü. Görüşmede, referandum sonrası gelişmeler ele alındı.
Tillerson, Bağdat’a inişinin hemen ardından yaptığı açıklamada, Irak hükümetini ve Kürdistan Bölgesi Hükümeti’ni aralarındaki krizi diyalog yoluyla çözmeye çağırdı.

HAŞDİ ŞABİ GERİLİMİ

Tillerson’ın Pazar günü yaptığı “Başta İran destekli milisler olmak üzere Irak’taki tüm yabacı savaşçılar ülkelerine dönmeli” açıklaması Irak hükümetinden tepki görmüştü.
İbadi Haşdi Şabi konusunda ise bu güçlerin “Iraklı savaşçılar” olarak terörle mücadeleye katılıp ülkeyi savunduklarını ve bu uğurda kayıp verdiklerini söyledi.
İbadi, “Haşdi Şabi, Irak’ın resmi devlet kurumlarından biridir. Anayasa devlet dışında hiçbir silahlı gücün bulunmasına izin vermiyor. Haşdi Şabi savaşçılarını bölge ve ülkenin umudu olmaları için teşvik etmeliyiz” dedi.