ABD’den S-400’lere yeni alternatif

ABD’den S-400’lere yeni alternatif

ABD Dışişleri Bakanlığı'nda, Askeri ve Diplomasi İlişkiler Departmanı'ndan Sorumlu Büyükelçi Tina Kaidanow, ABD ile Türkiye arasında S-400'lere alternatif Patriot füze savunma sisteminin satışı için görüşmelerin sürdüğünü açıkladı.

Türkiye-ABD-Rusya üçgeninde ciddi bir gerilime sebep olan S-400 krizinde yeni bir açıklama yapıldı. ABD Dışişleri Bakanlığı’nda görevli Tina Kaidanow açıklamalarda bulundu. Kaidanow, ABD hükümet yetkililerinden oluşan bir heyetin, İngiltere’de düzenlenen Farnborough Uluslararası Havacılık Fuarı’nda, ABD’nin savunma ticaretini artırmak için müttefik ülkelerle görüşmeler yaptığını söyledi.

ABD’li Büyükelçi, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Türkiye’ye Patriot’larla ilgili ikna etmeye çalıştığını da ekledi. Bununla birlikte Kaidanow, iki ülkenin heyetlerinin Farnborough’da görüşüp görüşmediğine dair konuşmadı. Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füze savunma sistemini alma adımı, ABD ve NATO ülkelerinin tepkisine neden oluyor. Bununla ilgili kaygılı olduklarını yineleyen Kaidanow, Türkiye ile ABD arasındaki stratejik ilişkinin desteklenmesinin Patriotlarla sağlanabileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Nisan ayında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Ankara’da düzenlediği ortak basın toplantısında, S-400 füze savunma sisteminin Rusya’dan satın alınması konusunda bir değişiklik olmadığını açıklamıştı. NATO ülkeleri tarafından ortak savunma sisteminde karmaşaya yol açacağı gerekçesiyle eleştirilen satın alma kararıyla ilgili Erdoğan, “S-400 anlaşmasını yaptık, o defteri kapattık. Bitti o iş” ifadelerini kullanmıştı.