ABD'den 'YPG simgeli ABD askerleri' açıklaması

ABD'den 'YPG simgeli ABD askerleri' açıklaması

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Peter Cook, Suriye’de bulunan Amerikan askerlerini YPG simgesi taşıyan üniformalarla gösteren fotoğraflarla ilgili yorumda bulunmayı reddederek, askerlerinin geçmişte de ortaklarının simgelerini taşıdığını söyledi.

Peter Cook, Bakanlık'taki basın brifinginde gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.  YPG’nin, Rakka’nın IŞİD’ten geri alınması için başlattığı taarruzda ABD askerlerinin YPG simgeleriyle yer alan görüntülerin hatırlatılması üzerine Cook, bu görsellere ilişkin herhangi bir yorumda bulunmayacağını kaydetti.

Cook, operasyonların güvenliği açısından askerlerinin bulunduğu noktaları açıklamayacaklarını belirterek, şunları ifade etti:


“Askerlerin IŞİD’e karşı savaşan güçlere danışmanlık ve yardım görevi bulunuyor. Askerler desteklerini, becerilerini ve kabiliyetlerini bu güçlerin etkinliğini geliştirmek için sunuyorlar. Askerlerimiz ön safta yer almıyor, bu savaşa öncülük etmiyor.”



Cook, ısrarlı sorular üzerine, "Özel operasyon kuvvetleri geçmişte de bazı ortaklarının simgeleri ve kimliklerini belirten işaretleri üzerlerinde taşımıştı" dedi.

Cook, Rakka’daki operasyona ilişkin ise kentin kuzeyinde bir hareketliliğin görüldüğünü söyledi. Üç köyün IŞİD’in elinden kurtarıldığını bildiklerini anlatan Cook, Rakka’nın kontrolünün sağlanmasına yönelik kararlılığı gördüklerini vurguladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner da Amerikan askerlerinin kollarında PYD/YPG simgeleri taşıyan üniforma giyerken gösteren fotoğraflar hakkında Savunma Bakanlığının yorum yapabileceğini söyledi.

Toner, "Sadece şunu söyleyebilirim. Özel operasyon kuvvetlerinin Suriye Demokratik Güçleri ile koordinasyon halinde savaş alanındaki danışmanlık ve yardım rolü çerçevesinde Suriye'nin kuzeyinde bulunacağını birkaç hafta önce belirtmiştik." diye konuştu.

Washington yönetimi, ABD Özel Kuvvetlerine bağlı askerlerin Suriye'nin kuzeyinde DAEŞ'e karşı mücadele eden güçlere danışmanlık ve yardım sağlaması için konuşlanmasına karar vermişti. ABD Başkanı Barack Obama, bu amaçla son olarak nisan ayında 250 askerin daha Suriye'ye gönderilmesini onaylamış, böylece Suriye'deki Amerikan Özel Kuvvetler askeri sayısının 300'e çıkacağı açıklanmıştı.

RAKKA'YA YÖNELİK HAVA OPERASYONLARI


ABD, Suriye'nin kuzeyinde DAEŞ'e yönelik hava operasyonları düzenliyor. Bu operasyonlar hakkında bilgi veren ABD Hava Kuvvetleri'nin Ortadoğu'daki güçlerinin komutanı General Charles Brown'a, Pentagon'daki gazetecilere video konferans yoluyla düzenlediği brifingde, Rakka'ya yapılan hava saldırıları soruldu.

Brown, Rakka'ya Suriye Demokratik Güçleri olarak adlandırılan grupların operasyonlarına havadan destek verdiklerini söyledi. Karadaki manevralar öncesi saldırı düzenlenecek yerleri havadan vurduklarını belirten Brown, böylece sahadaki güçlerin işini kolaylaştırmayı amaçladıklarını kaydetti.

Bu sayede karadaki güçlerin daha az direnişle karşılaştığını vurgulayan Brown, ayrıca DAEŞ üyelerinin el yapımı bombalar ve bubi tuzakları yerleştirmelerinin de önüne geçildiğini ifade etti.

"YÜZDE 60 KÜRT, YÜZDE 40 ARAP"

Rakka operasyonu ve Suriye Demokratik Güçleri'nin çoğunluğunun Kürtlerden, Rakka'nın ise Sünni Araplardan oluşması nedeniyle ortaya çıkan hassasiyet ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Toner'a da soruldu. Suriye Demokratik Güçleri'ni çeşitlendirmek istediklerini söyleyen Toner, Şedadi'yi DAEŞ'ten alan bu gücün yüzde 60'ının Kürtler, yüzde 40'ının ise Araplardan oluştuğunu aktardı.

Toner, "çeşitlendirmeyi" isteme nedenlerinin ise DAEŞ'ten alınacak yerlerdeki nüfusun önemli bölümünün Sünni Araplardan oluşmasından kaynaklı hassasiyetler şeklinde açıkladı. Toner, aynı şekilde Irak'ın Felluce kenti için de benzer hassasiyetleri önemsediklerini belirtti.

YPG'YE SİLAH YARDIMI SORUSU

PYD'nin silahlı kanadı YPG'nin ABD'den silah yardımı aldıklarına dair açıklamaları hatırlatılan Toner, ABD'nin Suriye'nin kuzeyinde yardım ve danışmanlık rolü üstlendiğini yineledi. Toner, "Yardım etmek, özellikle silah sağlama anlamına gelmez." dedi.

Toner, YPG'nin Amerikan yapımı ağır silahlar kullandığına ilişkin bir soru üzerine ise şunları söyledi:

"Maalesef ele geçirilmiş çok sayıda ekipman savaş alanında kullanılıyor. Bunların nereden geldiğini, kaynağının ne olduğunu söyleyebilmemiz imkansız. Bu konu hakkında kesin bir şey yok."