Alman komedyenin Erdoğan şiiri ile ilgili yeni gelişme

Alman komedyenin Erdoğan şiiri ile ilgili yeni gelişme

Almanya ile Türkiye arasında mizah krizine neden olan komedyen Jan Böhmermann’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik küfürlü şiirine karşı hukuk mücadelesi sürüyor.

Hamburg Eyalet Mahkemesi şubat ayında aldığı kararla şiirin küfür içerikli 18 mısrasını yasaklamış, 6 mısrasını ise, fikir özgürlüğü kapsamında değerlendirmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Avukatı Mustafa Kaplan, şiirin tamamen yasaklanması için temyiz başvurusunda bulundu.

Spiegel Online’ın bildirdiğine göre, Avukat Mustafa Kaplan Hamburg Eyalet Mahkemesi’nin fikir özgürlüğü kapsamında değerlendirdiği 6 mısranın da yasaklanması için bir üst mahkemeye temyiz için başvurdu.

Alman komedyen Jan Böhmermann, Mart 2016’da ZDF’de yayınlnan Neo Magazin Royal adlı programında söz konusu şiiri okumuş, küfür içerikli şiir Almanya ile Türkiye arasında diplomatik krize neden olmuştu. Böhmermann’a karşı hem Türkiye yabancı devlet adamlarına hakareti düzenleyen Alman ceza kanununun 103.maddesi uyarınca, hem de Cumhurbaşkanı Erdoğan bireysel olarak hakaret nedeniyle ceza davası açmıştı. Mainz Savcılığı, soruşturma sonrasında ceza davası açılmasına gerek olmadığına hükmetmişti. Şiirin yasaklanmasına yönelik hukuk mücadelesi ise Hamburg’ta sürüyor.