Alman Meclisi'nden 'soykırım' iddialarına onay

Alman Meclisi'nden 'soykırım' iddialarına onay

Almanya'da Federal Meclis soykırım iddialarını tanıyan bir tasarıya onay verdi. Soykırım tasarısı oy çokluğuyla alındı. Oylamada 1 çekimser, 1 hayır oyu çıktı.

Hristiyan Birlik Partileri, Sosyal Demokrat Parti ve Yeşiller'in birlikte hazırladığı karar tasarısı, 1915 olaylarını "soykırım" olarak tanımlanıyor. 
"Soykırım" iddialarının okul müfredatına dahil edilmesi, tarih derslerinde okutulması isteniyor.
Metinde yaşananlardan dönemin Alman İmparatorluğu da sorumlu tutuluyor. Metinde Alman hükümetine Türkiye ile Ermenistan arasında ilişkilerin normalleşmesi için çaba göstermesi çağrısı da yer alıyor.
İktidardaki Hristiyan Birlik partileri CDU/CSU ile muhalefetteki Yeşiller'in "1915-1916 yıllarında Osmanlı İmparatorluğu'nda Ermenilere ve diğer Hristiyan azınlıklara uygulanan soykırımın hatırlanması ve anılması" başlıklı karar tasarısının görüşmelerine Türkiye saatiyle 12:20'da başladı.
MERKEL OYLAMADA YOK
Başbakan Angela Merkel, Başbakan yardımcısı Sigmar Gabriel ve Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ise programları nedeniyle oylamaya katılmıyor. 
Almanya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Martin Schaefer ise Federal Meclis'te alınacak kararın Türkiye ile ilişkilerde kalıcı bir hasar yaratmayacağını umduğunu söyledi. Schaefer, "İlişkiler kolay kolay bozulamayacak kadar çok yönlü" dedi.
SARKİSYAN'DAN ALMAN VEKİLLERE ÇAĞRI 


Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan da dün Alman Bild gazetesine yaptığı açıklamada, Alman parlamenterlere çağrıda bulunarak "soykırım" tasarısı ile Türkiye'yle varılan sığınmacı anlaşması arasında bağlantı kurmamalarını istedi.
Ankara, daha önce parlamentolardan çıkan bu tip kararlarda, büyükelçilerini istişareler için geri çağırma yoluna gitmişti. Ekonomik ve ticari ilişkiler, askeri işbirliği gibi alanlarda uygulanan yaptırımların yanı sıra en büyük tepkilerinden biri de bu olmuştu. Bu ihtimal masada.
GAUCK "SOYKIRIM" DEMİŞTİ 

Almanya ile daha önce Ermeni iddiaları ile ilgili gerginlik 2015'te yaşanmıştı. Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, "Ermenilerin kaderi, 20'nci yüzyıla dehşet veren bir şekilde damgasını vuran toplu kıyım, etnik temizlik, tehcirler ve evet soykırım tarihi için bir örnektir" demişti.
Ankara açıklamalara tepki göstermiş, "Türk halkı Gauck'un ifadelerini affetmeyecektir" açıklaması gelmişti. Ancak tepki Dışişleri'nin sert açıklamasıyla kalmış, Ankara, büyükelçisini geri çağırma yoluna gitmemişti. Yetkililer, "1915 olayları ile ilgili bir kararın parlamentoda alınmasının, bir açıklamadan daha ileri nokta" olduğunu söylüyor. Dolayısıyla, büyükelçinin istişareler için geri çağrılması yeniden gündeme gelebilir. Betkililer, böyle bir karar verilecekse, bunun "siyasi bir karar olacağına" dikkat çekiyor.
Ancak, Türkiye-Almanya arasındaki yoğun ekonomik, siyasi ve ticari ilişkiler ve bu ülkede yaşayan 3 milyon Türk vatandaşın durumu gözetildiğinde, gerilimin büyümeyeceği sinyalleri de geliyor.
Almanya'dan olumsuz bir karar çıkması halinde, bunun AB ile yürütülen ve Almanya'nın ağırlığını koyduğu vize muafiyeti görüşmelerini etkilemesi de beklenmiyor.

Ermeni Soykırımı iddialarını kabul eden ülkeler
Almanya Federal Meclisi’nin Ermeni Soykırımı iddaisını tanımasıyla soykırımı kabul eden ülke sayısı 26 oldu.
Dünyada Uruguay, 1965 yılında aldığı kararla soykırım iddiasını tanıyan ilk ülke oldu.
Geçen yıl Papa Francis de 1915’in 100. yılı vesilesiyle yaptığı konuşmada, “Ermeni Soykırımı’nın yüzyılın ilk soykırımı” olduğunu söylemişti.
Soykırımı kabul eden ülkeler
'Ermeni soykırımı iddiasını tanıyan ülkeler şunlar:
Aralarında Fransa, İtalya ve Hollanda’nın da bulunduğu ülkeler Ermeni Soykırımı’nı tanımış bulunuyor.
Ermenistan, Uruguay, Güney Kıbrıs, Rusya, Kanada, Lübnan, Belçika, Fransa, Yunanistan, Vatikan, İtalya, İsviçre, Arjantin, Slovakya, Hollanda, Venezuela, Polonya, Litvanya, Şili, İsveç, Bolivya, Çek Cumhuriyeti, Avusturya, Suriye.
Son olarak 7 Mayıs 2015’te Lüksemburg’un da soykırımı tanıması üstüne resmi olarak “Ermenilere soykırım yapıldı” diyen ülkelerin sayısı 25’e yükseldi.
Bu ülkelerin yanında Avrupa Konseyi ve Avrupa Parlamentosu da Ermeni Soykırımı’nı tanıdı.
ABD, Büyük Britanya, Brezilya, İspanya, Avustralya ve Bulgaristan’da ise soykırım resmi devlet duruşu olarak kabul edilmezken bazı eyalet ve bölgelerde soykırım olarak kabul ediliyor.
Mesela ABD’de Wyoming, Teksas, Iowa, Indiana, Batı Virginia, Missisippi ve Alabama dışındaki 50 eyaletin hepsinde Ermeni Soykırımı yerel parlamentodan geçmiş durumda.
TÜRKİYE'DEN ALMANYA'YA İLK TEPKİ