Almanya'da Türklere boykot çağrısında bulunmuştu! İstifası isteniyor...

Almanya'da Türklere boykot çağrısında bulunmuştu! İstifası isteniyor...

Almanya, aşırı sağcı AfD'nin Başkan Yardımcısı ve Federal Meclis Milletvekili Kay Gottschalk'ın Türk dükkânlarını boykot çağrısını tartışıyor...

Almanya’da mülteci ve İslam karşıtı bir kampanyayla üçüncü parti olarak Federal Meclis’e giren aşırı sağcı AfD’nin Başkan Yardımcısı ve Milletvekili Kay Gottschalk, Almanları Türk dükkânlarını boykota çağırdı. AfD’nin Krefeld kentinde 24 Ocak’ta verdiği yılbaşı resepsiyonunda konuşan Gottschalk, “Vicdan sahibi tüm vatandaşlara sesleniyorum: Almanya’daki Türk dükkânlarını boykot edin. Onların yüzde 70’i Erdoğan’ı destekliyor” dedi. Gottschalk konuşmasının devamında, Türkiye’nin Afrin harekâtını da eleştirdi.

Hürriyet’in Berlin temsilcisi Celal Özcan’ın haberine göre, toplantıya katılan AfD Genel Başkanı Jörg Meuthen’in bu sözlere tepki göstermemesi dikkat çekti. Buna göre, Gottschalk’ın boykot çağrısına toplantıda sadece milletvekili Stefan Keuter küçük bir tepki gösterdi. Keuter, ‘uyum sağlamış Türkleri dışlamak istemediklerini’ söyleyerek, “Kay [Gottschalk] Kay öfkeli konuştu” dedi. Ancak vekil Gottschalk, milletvekili arkadaşının sözlerini eleştirmesine de sert tepki gösterdi.

NAZİ ALMANYA’SI TEPKİSİ ÜZERİNE ÖZÜR DİLEDİ

Gottschalk’ın Türk dükkânlarını boykot çağrısı Nazi Almanya’sında Yahudi dükkânlarının boykot edilmesini çağrıştırması nedeniyle tepki çekince, aşırı sağcı vekil ertesi gün özür diledi. Ancak Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) gençlik kolları Juso’ların Krefeld teşkilatı özrü kabul etmediğini açıkladı. SPD Krefeld teşkilatı, “Bu kişiler medyaya çıkmak için çok sık kışkırtmada bulunuyor. Ama sonra cezai kovuşturmadan kurtulmak için özür diliyorlar” açıklaması yaptı.

SOSYAL DEMOKRATLARDAN TÜRK ÜRÜNLÜ PROTESTO

Jusos Krefeld Başkanı Stella Rütten ve yöneticileri Krefeld’te cumartesi günü milletvekili bürosunu açan Gottschalk’a Türk dükkânlarından satın aldıkları bir sepet Türk ürünü götürerek kendisini protesto etti. Kendisi de eski bir SPD üyesi olan Gottschalk’ın ‘eski bir partili olarak halen SPD’ye yakınlık duyduğunu’ belirtmesi ve Juso üyelerini bir bardak şampanyaya davet etmesi de kabul görmedi; teşkilat başkanı Stella Rütten daveti reddetti.

‘NAZİ METODU’

Son olarak AfD’li Gottschalk’a kendi partisinden Federal Meclis Milletvekili Martin Renner da sert tepki gösterdi. Boykot çağrısını ‘bir Nazi yöntemi’ diye niteleyen Renner, böyle bir açıklamanın kabul edilemeyeceğini vurguladı ve Gottschlak’ın özrünün yeterli olmayacağını belirterek kendisini istifaya çağırdı.