Almanya'dan Türkiye'ye sert tepki: Suçlamaları kavramak mümkün değil

Almanya'dan Türkiye'ye sert tepki: Suçlamaları kavramak mümkün değil

Federal Meclis İnsan Hakları Komisyonu, Uluslararası Af Örgütü’nün Türkiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Taner Kılıç ile örgütün Türkiye direktörü İdil Eser’in serbest bırakılmasını talep etti. Federal meclis yaptığı açıklamada, Türkiye'de gözaltına alınan insan hakları savunucularına yöneltilen suçlamaları kavramanın mümkün olmadığını belirtti.

Alman Federal Meclisi İnsan Hakları Komisyonu, Uluslararası Af Örgütü'nün (Amnasty International) Türkiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Taner Kılıç ile örgütün Türkiye direktörü İdil Eser’in de aralarında bulunduğu insan hakları savunucularının serbest bırakılmasını talep etti.

Federal Meclis İnsan Hakları Komisyonu Başkanı, Hristiyan Demokrat Birlik partili (CDU) Matthias Zimmer Berlin'de yaptığı açıklamada, Türkiye'de gözaltına alınan insan hakları savunucularına yöneltilen suçlamaları kavramanın mümkün olmadığını söyledi.

Matthias Zimmer, Taner Kılıç ile İdil Eser'in Türkiye'de insan haklarının daha iyi korunma altına alınması için yıllardan beri büyük kişisel bir özveri ile faaliyet gösterdiklerini vurguladı. Onların gözaltına alınmasının olumsuz bir emsal oluşturduğuna dikkat çeken Zimmer, bu son gelişmenin Türkiye'deki insan hakları durumunun aşırı derecede kötüleştiği izlenimini güçlendirdiğini de sözlerine ekledi.

Aralarında Af Örgütü'nün Türkiye Direktörü İdil Eser'in de bulunduğu 12 insan hakları savunucusu 5 Temmuz'da Büyükada'da bir seminer için toplandıkları otelde gözaltına alınmıştı. Büyükada'da gözaltına alınanlar arasında bir Alman vatandaşının da bulunduğu bildiriliyor. Af Örgütü'nün Türkiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Taner Kılıç ise 6 Temmuz'da İzmir'de Gülen hareketine yönelik soruşturma kapsamında 22 avukat ile birlikte gözaltına alınmıştı.