İran'dan Suudi Arabistan'a 'füze' tepkisi: Sorumsuz ve provokatif!

İran'dan Suudi Arabistan'a 'füze' tepkisi: Sorumsuz ve provokatif!

Suudi Arabistan'ın Yemen'den başkent Riyad'a atılan ve imha edilen balistik füze nedeniyle İran'ı suçlamasına Tahran'dan yanıt geldi. İran Dışişleri Sözcüsü Behram Kasımi, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun suçlamasını 'provokatif ve sorumsuz' olarak niteledi.

İran Dışişleri sözcüsü Kasımi Yemen'den Riyad'a atıldığı belirtilen balistik füzenin arkasında İran'ın olduğu suçlamalarını 'adaletsiz, sorumsuz, yıkıcı ve provokatif' olarak niteledi.

'PSİKOLOJİK OPERASYON'

Suçlamaların 'yalan' olduğunu söyleyen Kasımi, Suudi Arabistan'ın Yemen'de 'uğursuz emellerine' ulaşamadığı için 'profesyonel olmayan ve alakasız psikolojik operasyona' başvurduğunu belirtti.

Suudi Arabistan güçleri cumartesi günü Yemen'den atılan balistik füzenin tespit edilip vurulduğunu açıklamıştı.

Açıklamada, İran'ın Yemen'deKİ Şii Husi milislerine Suudi Arabistan'ı hedef alan balistik füzeler vermesinin 'savaş eylemi' olarak görülebilecek 'açık ve doğrudan askeri saldırı' olduğu savunulmuştu.

Açıklamda, "Koalisyon, İran'ın Husilere bu füzeleri tedarik etmesini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarını, özellikle de 2216 sayılı kararının açık bir şekilde ihlal edilmesi olarak görüyor. İran'ın bu işte parmağının olması, komşu ülkelerin, dünya ve bölgenin barış ve güvenliğini hedef alan açık bir saldırıdır" ifadelerine yer verilmişti.

Koalisyon ayrıca  'İran'a uygun zaman ve şekilde yanıt verme hakkını da saklı tuttuğunu' belirtmişti.
Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap koalisyon Yemen'de Husilerle savaşan hükümetin tarafını tutarak bu ülkede yüzlerce saldırı düzenledi.

İran ise Husi milislerine silah yardımı yaptığı iddialarını reddediyor.

CAFERİ, İRAN'I SUÇLAYAN TRUMP'A YANIT VERMİŞTİ

ABD Başkanı Donald Trump Trump da Japonya'ya giderken uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada olayla ilgili "Bence İran'ın yaptığı bir atış… Sistemimiz füzeyi havada imha etti" demişti.

İran Devrim Muhafızları Komutanı Muhammed Ali Caferi de Trump'a cevaben "Bay Trump bu zamana dek dayanağı olmayan pek çok şey ve yalan söyledi ve yok yere İran'ı suçlayıp durdu. Bu da kendisinin bu iftiralarından biri. Yemen'e füze yollama olasılığımız bile yok. Füzeler kendilerine ait, envanterlerini geliştirdiler" ifadelerini kullanmıştı.

Riyad'daki sivil yerleşim bölgesine atılan füzenin, Patriotlar ile havada iken imha edildiği kaydedilmiş, füzeye ait şarapnel parçalarının ise Riyad Kral Halid Havalimanı'nın doğu tarafındaki kullanılmayan sınırların içerisine düştüğü aktarılmıştı.