Aşırı sıcaklardan markette uyudular

Aşırı sıcaklardan markette uyudular

Küresel ısınmanın etkisi Avrupa'nın her metrekaresinde hissediliyor. Son bir haftadır aşırı sıcaklarla mücadele eden Avrupa'da aşırı sıcaklar yangın ve kuraklığa sebep olurken Finlandiya'da insanlar sıcaktan korunmak için süpermarketlere hücum etti ve geceyi süpermarketlerde geçirdi.

Portekiz’den Finlandiya’ya bütün Avrupa kavurucu sıcaklarla mücadele ediyor… Küresel ısınma dolayısıyla yaşanan sert ve aşırı iklim değişimi kıtada yaşamı olumsuz etkiliyor. Geçen haftalarda Yunanistan’da başlayan ve 91 kişinin ölümüne sebep olarak binlerce insanın evsiz kalmasına sebep olan yangınların ardından Portekiz’de önceki gün bir yangın başladı. 740 itfaiye eri yangına müdahale ederken yetkililer bölgedeki 2 köyü tahliye etti.

Öte yandan Portekiz’in başkenti Lizbon yakınlarındaki Cascais kasabasında klimaların aşırı kullanılmasından dolayı elektrik kesildi. Onbinlerce insan elektriksiz kaldı. Öte yandan İspanya ve Portekiz’de hava sıcaklığı 40 santigrat dereceye yükselirken hissedilen sıcaklığın ise 47-48 olduğu açıklandı.

İspanya’da sıcaktan dolayı kalp krizi geçiren 3 kişi hayatını kaybederken Hollanda ve Almanya’da da nehirler kurudu. Özellikle Avrupa’nın kuzeyinde kuraklık etkilenirken tarım ürünlerinin de kullanılamaz hale geldiği duyuruldu.

Normalde Ağustos ayında ortalama 19 santigrat dereceyi gören Finlandiya’da sıcaklık 30 santigrat derece çıktı. Başkent Helsinki’de bir süpermarket 100 müşterisine kapılarını açarak geceyi süpermarkette geçirmelerine izin verdi.

Baltık Denizi’nde ise aşırı sıcaklardan dolayı toksik bir yosun türünün oranında artış olduğu açıklanırken İsveç ve Polonya tarafından yapılan açıklamalarda Baltık Denizi’ne girenlerin dikkatli olması uyarısında bulunuldu.

Öte yandan İtalya’nın turistik kent ve kasabalarında da gözle görülür bir turist düşüşü görülürken tarihi çeşme ve havuzların önünde uzun kuyruklar oluştu.