Atina'dan NATO'nun nükleer silah iddialarına yanıt

Atina'dan NATO'nun nükleer silah iddialarına yanıt

Yunanistan hükümetinin Mora Yarımadası'ndaki Araxos Hava Üssü'ne nükleer silah konuşlandırabileceğine yönelik iddialar Yunan toplumunda büyük bir tepkiye yol açtı. Yunanistan Milli Savunma Bakanlığı ise İncirlik Hava Üssü'ndeki nükleer silahların Yunanistan'a getirileceğine yönelik bilgileri yalanladı.

Yunanistan Milli Savunma Bakanlığı'ndan bir kaynak, Sputnik'e verdiği demeçte ülkede nükleer silahların konuşlandırılmasının gündemde olmadığını belirterek, ne Araxos, ne de Suda Hava Üssü'nde nükleer silahların getirilmesinin planlandığını vurguladı.

İDDİALARIN SEBEBİ NATO-TÜRKİYE İLİŞKİLERİ

Son zamanlarda Türkiye'nin NATO'daki ortakları ile ilişkilerinin kötüye gitmesi, NATO'nun ve ABD'nin İncirlik Hava Üssü'ndeki güçlerini ve silahlarını çekebileceği iddialarını gündeme getirmişti. Basında, şu anda İncirlik'te bulunan nükleer silahların Mora Yarımadası'nda, Patras kentinin yakınlarında yer alan Araxos Hava Üssü'ne veya Girit adasındaki Suda Hava Üssü'ne taşınabileceğine yönelik iddialar ortaya atılmıştı. 

PATRAS KENT YÖNETİMİNDEN SERT TEPKİ

Patras kent yönetimi, Araxos Hava Üssü'ne nükleer silahları konuşlandırma planlarını oybirliğiyle kınadı ve Yunanistan hükümetinden bu tür planların yapılıp yapılmadığı konusunda cevap vermeye ve eğer varsa iptal etmeye çağırmıştı. Yayınlanan açıklamada, kent yönetiminin Yunan Silahlı Kuvvetleri'nin NATO ve Avrupa Birliği'nin (AB) misyonlarındaki katılımını kınadığı belirtilmişti.

Yunanistan Silahsızlanma ve Barış Komitesi ise, Yunan hükümetini İncirlik'ten Araxos Hava Üssü'ne nükleer silahları sevk ettiği ve bulundurduğu gerekçesiyle kınamıştı. Komitenin yayınladığı açıklamada, "SYRIZA- ANEL hükümeti, Yunan halkının onlarca yıldır varlığına karşı mücadele yürüttüğü Amerikan nükleer silahları konuşlandırmak için Araxos Hava Üssü'nde tadilat ve modernizasyonu işlerine başladı" ifadelerine yer verilmişti. Açıklamada, bu gelişmelerin ‘Yunanistan'ın emperyalist planlara ve savaşlara katılımını derinleştirdiği' vurgulanmıştı.

Komite, Yunanistan'da NATO ve ABD'ye ait tüm üslerin kapatılmasını, NATO ve AB'nin askeri misyonları çerçevesinde bulunan tüm askerlerin çekilmesini talep etmişti. 

Denizciler Sendikası başta olmak üzere birçok sendikanın yayınladığı ortak bildiride, hükümetin Yunanistan'daki üslerin NATO'nun planlarına daha derin bir şekilde dahil edilmesine derhal tepki verip karşı çıkması gerektiği belirtilmişti.