Avrupa'dan Erdoğan'a peş peşe sert eleştiriler

Avrupa'dan Erdoğan'a peş peşe sert eleştiriler

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, 1915 Olayları'nı 'soykırım' olarak tanımlayan tasarının Alman Parlamentosu'ndan geçmesi üzerine, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Türk asıllı milletvekillerine yönelik açıklamalarına tepki gösterdi.

Erdoğan’ın açıklamalarına mektupla yanıt veren Schulz, “Milletvekilleri görevleri gereği kendilerini özgürce ifade edebilirler” dedi. Spielgel Online’ın haberine göre; Schulz, “milletvekillerinin hiçbir şart altında ‘terörist’ olarak nitelendirilemeyeceğini” söyledi.
Öte yandan, Bundestag Başkanı Norbert Lammert, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Alman parlamenterlere yönelik tepkisini sert bir dille kınadı. Reuters’ın haberine göre; Lammert, milletvekillerine yönelik yüksek profilli siyasetçiler tarafından desteklenen tehditler karşısında şoke olduğunu belirterek, Meclis’in tüm yasal seçeneklerle karşılık vereceğini söyledi.
Lammert, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı kastederek, “Demokratik yollarla seçilen bir Cumhurbaşkanı’nın, demokratik yollarla seçilen Alman Parlamentosu Bundestag’daki milletvekillerine yönelik eleştirilerini onların Türk kökeniyle ilişkilendirilmesinin 21’inci yüzyılda mümkün olduğunu sanmazdım” dedi.
Lammert, “Tehditlerle bir milletvekili üzerinde baskı kurmaya çalışan herkes, tüm Parlamento’ya saldırdığını bilmelidir” dedi
ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?
Erdoğan, Almanya Federal Meclisi'nin, 1915 Olayları’nı ‘soykırım' olarak nitelendiren tasarıyı hazırlayarak ‘Evet' oyu kullanan Alman Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir için “kanı bozuk” ifadesini kullanmıştı. Cumhurbaşkanı, Sabahattin Zaim Üniversitesi 2015-2016 akademik yılı mezuniyet töreninde yaptığı konuşmada, ‘soykırım’ tasarısının Bundestag’a getirilmesine ilişkin şunları söylemişti: “Orada çıkıyor bir ukala bir şey hazırlıyor. Alman Parlamentosu’na sunuyor. Neymiş, birileri de diyor ki güya Türk… Ne Türk’ü be… Bunların kanının laboratuvar testinden geçmesi lazım.”