'Avustralya'nın en eski deniz gizemi çözüldü'

'Avustralya'nın en eski deniz gizemi çözüldü'

Avustralya denizaltı filosunun ilk üyesi olan 55 metre uzunluğundaki HMAS AE-1, 14 Eylül 1914'te Papua Yeni Gine açıklarında Müttefik Kuvvetler adına devriye görevi yürütürken henüz bilenmeyen bir nedenle 35 kişilik mürettebatıyla kaybolmuştu.

Birinci Dünya Savaşı sırasında 35 kişilik mürettebatıyla ortadan kaybolan Avustralya'nın ilk denizaltısı HMAS AE-1'in enkazı, 103 yıl sonra Papua Yeni Gine açıklarında bulundu. Savunma Bakanı Marise Payne, "Avustralya'nın en eski deniz gizemi çözüldü" dedi. Avustralya Savunma Bakanı Marise Payne, 14 Eylül 1914'te kaybolan HMAS AE-1'in enkazının Papua Yeni Gine'nin York Dükü Adaları açıklarında, 300 metre derinlikte tespit edildiğini açıkladı.

Enkazın bulunmasını "Avustralya'nın en eski deniz gizemi çözüldü" diyerek duyuran Payne, "1914'ten bu yana denizaltı ve ekibi, ebedi devriyedeydi. Şimdi bulundular. Enkazın bulunmasının, denizaltıda hayatını kaybedenlerin yakınlarına huzur getireceğine inanıyorum. Belki zamanla kaybolma nedenini de ortaya çıkarabiliriz" dedi.