Avusturya sandığa gidiyor: Seçimin favorisi ise Türkiye karşıtı Kurz

Avusturya sandığa gidiyor: Seçimin favorisi ise Türkiye karşıtı Kurz

Dünya siyasetine "en genç bakan" olarak adını yazdıran Dışişleri ve Entegrasyon Bakanı Sebastian Kurz bugün Avusturya'da yapılan seçimlerde favori gösteriliyor. Türkiye karşıtı duruşuyla bilinen 34 yaşındaki Sebastian Kurz'un seçimden yüzde 31-34 oranında oy alarak birinci parti olması bekleniyor.

Geçtiğimiz yıllarda Türkiye karşıtı tutumunu sertleştiren Avrupa’da bu alanda önde giden ülkelerden biri de Avusturya. Avusturya bugün sandık başına gitti. 22. dönem Federal Meclisi (Nationaltag) belirlemek için sandık başına giden Avusturyalılar yerel saatle 07.00’de (TSİ 08.00) oy vermeye başladı. Sandıklar 17.00’e (TSİ 18.00) kadar açık kalacak.

Halkın sabah erkenden seçim merkezlerine gitmeye başladığı seçimlere 16 parti katılıyor, 2 bin 55 aday arasında Türk kökenli 20 aday da bulunuyor. Avusturya’da 9 eyalette 39 seçim bölgesi bulunruken ilk kez oy vereceklerin sayısı da yaklaşık 300 bin olarak açıklandı. 300 bine yakın Türk kökenli vatandaşın yaşadığı ülkede, yaklaşık 110 bin Türk asıllı seçmen bulunuyor.

34 yıldır koalisyonlarla yönetilen ülkede, bu seçimlerin sonucunda da yine bir koalisyon hükümeti kurulması öngörülüyor. Merkez sağ Avusturya Halk Partisi’nin (ÖVP) başına geçen Dışişleri ve Entegrasyon Bakanı Sebastian Kurz bu seçimlerde favori olarak gösteriliyor.
Sık sık yaptığı Türkiye karşıtı açıklamalarda dikkatleri ve tepkileri üzerine çeken Kurz’un 2013’te sadece %24 oy alan partinin yönetimine geçtikten sonra oylarını artırması bekleniyor. Özellikle ırkçı ve Türkiye karşıtı söylemin ekmeğini yemeye yönelik bir politika ve strateji izleyen Kurz’un %31-34 bandında oy alması ve birinci parti olması bekleniyor.

Kurz, Türkiye’de yapılan Anayasa değişikliği referandumu öncesinde mitinglerin Avusturya’da yaşayan Türk toplumunu ayrıştırdığını belirterek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Avusturya’ya gelmesini istemediğini belirtmiş ve büyük tepki çekmişti. Kurz, o dönemde, “Avusturya'da yaşayan Türkiyeliler arasında ayrışmaların derinleşmesi, entegrasyon sürecine de olumsuz etki yapıyor” ifadelerini kullanmıştı.

“TÜRKİYE’NİN AB MÜZAKERELERİNİ DURDURMAYA DEVAM EDECEĞİM”

Kurz geçtiğimiz aylarda, “Türkiye'nin giderek Avrupa'dan uzaklaştığı yönündeki değerlendirmemin doğru olduğu her geçen gün daha fazla kanıtlanıyor” ifadelerini kullanmış, Alman mevkidaşı Sigmar Gabriel ve Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier'in Ankara’ya karşı söylemlerini sertleştirmesini memnuniyetle karşıladığını belirterek, Türkiye’nin AB üyelik müzakerelerinin tamamen durdurulması için çaba sarf etmeye devam edeceğini ifade etmişti.
Benzer bir şekilde bu yıl Avusturya’da yapılması planlanan 15 Temmuz etkinliğine Viyana yönetimi izin vermemiş ve Bakan Zeybekci’ye etkinlik için izin verilememesiyle Ankara-Viyana hattında ciddi bir gerilim yaşanmıştı.