Azerbaycan ile Ermenistan anlaştı!

Azerbaycan ile Ermenistan anlaştı!

Rusya’nın liderliğinde St Petersburg’ta iki gün önce bir araya gelen Azerbaycan ile Ermenistan liderlerinin Yukarı Karabağ sorunun çözümünde anlaştığı açıklandı.

Azerbaycan Dış İlişkiler Müdürü Novruz Memmedov'un basına yaptığı açıklamada, “Petersbur'ta Yukarı Karabağ sorunun çözümü için Rusya Cumhurbaşkanı Valdimir Putin'in teklifiyle Azerbaycan ve Ermenistan Cumhurbaşkanlarının Dağlık Karabağ sorunun çözümü için bir araya gelerek anlaştılar.” dedi.

Yapılan anlaşmada Dağlık Karabağ sorunun ‘aşamalı çözüme' kavuşacağını söyleyen Novruz, “Azerbaycan'ın, işgal altında olan yedi şehirden beş tanesini boşaltılması, daha sonra ise iki şehrin boşaltılması ve koridorun açılması gerekmektedir. Son aşamada ise Dağlık Karabağ'ın statüsünün belirlenmesi yapılacak” şeklinde konuştu.
İki ülke arasında Dağlık Karabağ bölgesinde 1988 yılında başlayan silahlı çatışmalar 1994 yılında ateşkes yapılarak durdurulmuştu. Sorunun çözümü için oluşturulan AGİT Minsk Grubu, üzerinden yıllar geçmesine rağmen bu konuda herhangi bir ilerleme sağlayamadı. Azerbaycan, ülkesinin yüzde 20'inin işgal altında olduğunu, Ermenilerin bir an evvel topraklarından çekilmesini istiyor.