Bangladeş Cemaat-i İslami liderini idam etti

Bangladeş Cemaat-i İslami liderini idam etti

Cemaat-i İslami lideri Rahman Nizami'nin idam edildiği açıklandı.

Bangladeş'teki Cemaat-i İslami partisi lideri Motiur Rahman Nizami'nin oğlu Nakibur Rahman, hükümetin kurduğu savaş suçları mahkemesinin babası hakkında verdiği idam kararının 1 saat içinde infaz edilmesinin beklendiğini söyledi.  Bangladeş'in başkenti Dakka'dan telefonla bilgi veren Rahman, aile fertleri olarak Nizami ile son kez görüştürüldüklerini, ardından babasının idamın infaz edileceği Dakka'daki Merkez Cezaevi'ne götürüldüğünü anlattı.
Rahman, cezaevi yetkililerinin verdiği bilgiye göre, idamın 1 saat içinde gerçekleşmesinin beklendiğini kaydetti.
Nizami'nin büyük oğlu olan Rahman, şunları söyledi:
"Ülke genelinde binlerce yerleşim merkezinde Cemaat-i İslami mensupları sokağa çıkarak kararı protesto ediyor. Ama Bangledeş'te barışçıl gösterilere izin verilmiyor. Bu nedenle protestocuları itidalli ve sabırlı olmaya çağırıyorum. Son ana kadar Allah'tan umudu kesmeyeceğiz. Bütün Müslümanların Nizami için dua etmesini istiyoruz."
HÜKÜMETİN KURDUĞU MAHKEMEDE YARGILANDI Geçen Perşembe Yüksek Mahkeme, 1971'deki bağımsızlık savaşı sırasındaki bazı olaylardan sorumlu tutulan Nizami hakkındaki idam kararını bir kez daha onamıştı. Dört yargıçtan oluşan mahkeme heyetine başkanlık eden Surendra Kumar Sinha, mevcut hükümet tarafından kurulan Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi tarafından ölüm cezasına çarptırılan Nizami'nin kararın yeniden gözden geçirilmesi için yaptığı başvurunun reddedildiğini açıklamıştı.
Kararla, eski İçişleri Bakanı Nizami hakkındaki iç hukuk yolları tükendi. Nizami, devlet başkanından af talep etme hakkına sahip ancak bu yolu kullanıp kullanmayacağı bilinmiyor. Daha önce Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi tarafından idama mahkum edilen Cemaat-i İslam liderlerinden Abdülkadir Molla, Muhammed Kamaruzzaman ve Ali İhsan Mücahid, af talebinde bulunmamış ve asılarak idam edilmişlerdi.
Cemaat-i İslami'nin gençlik kolunun lideri olduğu ve bağımsızlık savaşı sırasında da Pakistan ordusuna destek verdiği ileri sürülen El-Bedr güçlerinin komutanlığını yapan Nizami, Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi tarafından Pakistan ordusuyla iş birliği yapmak ve sivillere yönelik eylemlerin aralarında bulunduğu 16 suçlamayla yargılanmıştı. Mahkeme, 2014'te Nizami'yi ölüme mahkum etmişti. Nizami kararı temyiz etmiş, ancak Yüksek Mahkeme, 6 Ocak'ta kararı onamıştı.
Yüksek Mahkemenin kararını açıklamasının ardından Cemaat-i İslami'nin Başkan Vekili Makbul Ahmed ve Genel Sekreter Vekili Şafikur Rahman, halkı cumartesi günü barışçıl gösteri yapmaya, pazar günü de 24 saatlik genel greve çağırmıştı.


İdam Edildi
Bangladeş, Cemaat-i İslami lideri Rahman Nizami'nin "gece yarısından önce" idam edildiğini açıkladı.