Barcelona'da çifte saldırı: Çok sayıda ölü ve yaralı...

Barcelona'da çifte saldırı: Çok sayıda ölü ve yaralı...

İspanya’nın Barcelona şehrinde bir minibüs kalabalığın arasında daldı. İspanyol polisi, kanlı eylemin terör saldırısı olduğunu açıkladı. Katalan hükümeti korkunç saldırıda 12 kişinin öldüğünü en az 80kişinin yaralandığını duyurdu. Polis, saldırıyla bağlantılı olarak bir kişiyi gözaltına alırken, bir şüphelinin polisle girdiği çatışma sonucunda öldürüldüğünü duyurdu.

Barselona’da  Las Ramblas meydanında bir minibüs kalabalığa daldı. İspanyol El Pais gazetesi, çok sayıda kişinin yaralandığı olayda minibüsü süren kişinin yaya olarak kaçtığını duyurdu.

Resmi açıklamaya göre saldırıda, 12 kişinin hayatını kaybettiği 80 kişinin yaralandığı bilgisi yer alıyor. 

Barselona polisi çevredekileri bölgeden uzak durmaları konusunda uyardı. Bölgedeki metro ve tren istasyonları kapatıldı. Anons yapan polis ekipleri tüm dükkanların kapatılmasını ve ikinci bir emre kadar kimsenin dışarı çıkmamasını istedi.

Çok sayıda polis ve ambulans olay yerine intikal ederken, bölgedeki vatandaşlar ve turistler korkuyla kaçıştı.

CNN Türk’e konuşan bir görgü tanığı “Çok yaralı var. Çocuklar var yerlerde. Polisler giriş çıkışları yasaklamış. Kimse dışarı çıkamıyor. Saldırının düzenlendiği minibüs hala olay yerinde. Metro istasyonuna çok yakın bir nokta. Yaralılara müdahale ediliyor” dedi.

Olay yerinin yakınındaki bir restoran sahibi, polisin içeride durmalarını istediğini söyledi. Görgü tanığı dışarıda sadece ambulansların ve polislerin olduğu bilgisini verdi.

SİLAHLI İKİ KİŞİ RESTORANA GİRDİ

Güvenlik güçleri alarm durumuna geçerken ayrıca silahlı iki kişinin de restorana girdiği haberi geldi. El Pais’e konuşan polis kaynaklarına göre, kentin en ünlü alışveriş caddelerinden La Rambla’da yayalara yönelik terör saldırısını gerçekleştiren kişiler, ardından yakınlardaki El Raval semtinde Estambul adlı bir bar-restorana daldılar.

SALDIRININ FAİLİ TERÖRİSTİN KİMLİĞİ VE FOTOĞRAFI YAYINLANDI

Ölü ve yaralı sayıları konusunda çelişkili açıklamalar gelirken, polis, saldırganlardan birinin saldırıda kullandığı minibüs yakınlarında pasaportunu düşürdüğünü açıkladı.

Bulunan pasaportun,  Fas asıllı Driss Oukabir isimli teröriste ait olduğu, ve teröristin daha sonra Las Ramblas'taki Luna de Estambul isimli bir Türk restoranına diğer teröristle birlikte baskın yaptığı bildirildi.

BARCELONA'DAKİ SALDIRIDA ŞÜPHELİLERDEN BİRİ YAKALANDI

Polis güvenlik çemberi oluşturduğu restorana operasyon düzenledi. Operasyonda 1 şüpheli sağ olarak ele geçirildi. Diğer şüphelinin ise polisle girdiği çatışma sonucunda öldürüldüğünü duyurdu.

Şüphelinin polis tarafından gözaltına alınma görüntüleri de İspanyol basını tarafından yayınlandı.

SALDIRIDA BİR YUNAN AİLE YARALANDI

Yunan Devlet Televizyon Kurumu’nun geçtiği son habere göre Barcelona’da bir Yunan aile saldırıda yaralandı. Anne ve iki çocuğun durumu ağır. Babanın durumu ise daha iyi.

SALDIRIYA ULUSLARARASI TEPKİLER

ABD Başkanı Donald Trump, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Şansölyesi Angela Merkel Fransa'daki terör saldırısını kınayan açıklamalar yaptı. 

Yerel belediye, eyalet ve merkezi hükümet yetkilileri, saldırıyla ilgili acil eylem planı geliştirmek üzere olağanüstü toplandı.

İspanya Başbakanı Rajoy, olayın ardından yaptığı açıklamada tüm yetkililerle iletişim içinde olduklarını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson da olayla ilgili konuşarak, "Tüm dünyadaki teröristler bilmelidir ki, ABD ve müttefikleri sizi bulup adalete teslim edecektir," dedi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı da Twitter hesabından açıklama yaparak, “Barselona’daki terör eylemini şiddetle kınıyoruz. Bu kötülüğün hiçbir mazereti yok. İspanya halkına başsağlığı dileğinde bulunuyor ve onlarla birlikte yas tutuyoruz” ifadelerinde bulundu.

İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon, Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan, ABD Başkanı Trump'ın eşi Melanie Trump, İngiliz İşçi Partisi Genel Başkanı Jeremy Corbyn gibi çok sayıda isim de terör saldırısıyla ilgili sosyal medyadan paylaşım yaparak, başsağlığı ve dayanışma mesajları verdiler.