Barzani’ye büyük şok! ABD'den sonra onlar da referandumu ertele dedi

Barzani’ye büyük şok! ABD'den sonra onlar da referandumu ertele dedi

Geçtiğimiz ay France 24 televizyon kanalına konuşan Barzani, IKBY'de 25 Eylül'de "bağımsızlık referandumu" yapılacağını tüm dünyaya duyurmuştu. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) muhalefetin başını çeken Goran (Değişim) Hareketi, 25 Eylül'de yapılması öngörülen bağımsızlık referandumunun ertelenmesini istedi.

Goran tarafından yayımlanan açıklamada, hareketin üst düzey yetkililerinin Süleymaniye kentindeki parti merkezinde bir araya gelerek, IKBY’deki siyasi durum ile bağımsızlık referandumu meselesini ele aldıkları ifade edildi.

Açıklamada, IKBY’de yapılması kararlaştırılan bağımsızlık referandumu kararının yasal, ekonomik, siyasi ve toplumsal zemine uygun olmayan bir durumda alındığından dolayı ertelenmesi istenilerek şu ifadelere yer verildi:

”Referandum için uygun zaman değil”

“Referandum, bağımsızlıktan önce atılan bir adımdır. Ancak 25 Eylül’de yapılması için alınan referandum kararı, özellikle tartışmalı bölgeler hususu başta olmak üzere (Kerkük ve 140’ıncı maddeye giren bölgeler) mevcut siyasi, güvenlik, ekonomik ve toplumsal duruma uygun değildir, yasa dışıdır ve konsensüs sağlanmadan alınmıştır. Bu yüzden referandum daha uygun zamana ertelenerek meclise taşınmalıdır.”

Barzani ; ” Daha uygun bir zamanı beklersek, referandum başarılı olmaz demişti”
Geçtiğimi ay France 24 televizyon kanalına konuşan Barzani, IKBY’de 25 Eylül’de “bağımsızlık referandumu” yapılacağını vurgulamış; bu oylamayı neden şimdi yapmaya karar verdiklerinin sorulması üzerine de, “Neden şimdi olmasın?” demişti.

Konuşmasında; “Bağımsızlık referandumu”nun defalarca ertelendiğini belirten Barzani, “Eğer, ‘Öncesinde bütün sorunları çözelim bölge istikrara kavuşacak’ diye beklersek, çok uzun süre bekleyeceğiz. Ve referandum için hiçbir zaman tarih belirleme konusunda başarılı olamayacağız” demişti.

”25 Eylül referandumu ertelenemez!” demişti

Barzani, “bağımsızlık referandumu”nun iptal edilmesi veya ertelenmesinin mümkün olup olmadığının sorulması üzerine, “Bu geri çevrilemez bir karardır. Bu karar alınmıştır. 25 Eylül referandum günü olacaktır” ifadelerini kullanmıştı.