Bir ülke daha Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdı

Bir ülke daha Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdı

ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması ve büyükelçiliğin Kudüs'e taşınması talimatı vermesinin ardından AB üyesi Çekya'dan da benzer bir adım geldi.

Çekya Dışişleri Bakanlığı'nın internet sitesinden dün yapılan açıklamada "Çekya şu anda, İsrail ile Filistin arasında barış anlaşmasının imzalanmasından önce, 1967 sınırlarını esas alacak şekilde Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyor" dendi. İsrail, Kudüs'ün doğusunu 1967'deki 6 Gün Savaşı sonrası işgal ettiği için bu açıklama Çekya'nın Kudüs'ün batısını İsrail'in başkenti olarak tanıdığı anlamına geliyor.

İsrail şu anda Kudüs'ün iki kısmını da kontrol ediyor ancak Batı Şeria'yı kontrol eden Filistinliler Kudüs'ün doğusunun gelecekteki devletlerinin başkenti olmasını istiyor.

'ÇEKYA, KUDÜS'Ü HEM İSRAİL HEM DE GELECEKTEKİ FİLİSTİN DEVLETİNİN BAŞKENTİ SAYMAKTADIR'

Açıklamada ayrıca "Çekya, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkileri Konseyi'nin kararlarının ardından diğer AB üyesi devletlerle birlikte Kudüs'ü, hem İsrail hem de gelecekteki Filistin devletinin gelecekteki başkenti saymaktadır" ifadeleri yer aldı.

ÇEKYA BÜYÜKELÇİLİĞİ TAŞIMAYI HENÜZ DÜŞÜNMÜYOR

Ancak ABD'nin aksine Çekya, Tel Aviv'deki büyükelçiliğin Kudüs'e taşınmasını bölge ve dünyadaki kilit önemdeki ortakları ile yapacağı görüşmelerin ardından dikkate alacağını duyurdu. Çekya dışında hiçbir AB üyesi ülke Kudüs'ün üzerinde nihai anlaşmaya varılmadan İsrail'in başkenti olarak tanınmasını onaylamamıştı.