BM'den soykırım kararı!

BM'den soykırım kararı!

Myanmar ile ilgili soruşturma yürüten BM ekibinin raporunda ordu generallerinin Arakanlı Müslümanlara karşı soykırım, insanlığa karşı suç ve savaş suçları suçlamalarından UCM'de yargılanmasını istedi. Raporda Genelkurmay Başkanı Min Aung Hlaing ve pek çok üst düzey generalin Arakanlı Müslümanlara soykırım yaptığı iddia edildi.

Birleşmiş Milletler'in (BM) Myanmar'ın Arakan bölgesinde yaşananları soruşturan ekibinin raporunda, Genelkurmay Başkanı Min Aung Hlaing ile diğer üst düzey generallerin Arakanlı Müslümanlara soykırım suçlamasından Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde (UCM) yargılanması görüşüne yer verildi.

Ekip ''Myamnar ordusunun komuta kadamesindeki üst düzey yetkililer hakkında soruşturma ve dava için elde yeterince bilgi var'' vurgusu yaptı.

Öncelikle Genelkurmay Başkanı Min Aung Hlaing ile 5 üst düzey generalin daha adını veren soruşturmacılar, uluslararası standartlara uygun şekilde hesap sorma peşinde olan yetkin ve güvenilir her kurumla daha uzun bir isim listesini paylaşacaklarını belirtti.

Raporda ''Arakan'daki soykırım ile Arakan, Kaçin ve Şan bögelerinde insanlığa karşı suç ve savaş suçlarıyla ilgili Genelkurmay Başkanı dahil en üst düzey generaller soruşturulmalı ve haklarında dava açılmalı'' denildi.

Myanmar ordusunun gerçek güvenlik tehditleriyle son derece orantısız şekilde güç kullanımına sürekli olarak başvurduğu kaydedilen raporda, askerlerle Budist milislerin Arakan Müslümanlarını katlettiği, kadınlara tecavüz ettiği, evleri kundakladığı ve tün bunları 'soykırım niyetiyle' yaptığı ifade edildi.

Rapor, Müslüman gerillaların karakollara eşzamanlı saldırılarını takip eden ordu operasyonlarından kaçan 700 binden fazla Arakanlı Müslüman'ın Bangladeş'e sığınmaya başlamasının yıldönümünde yayımlandı.

Raporda, Myanmar'ın tümüyle askeri cuntayla yönetildiği dönemde evhapsinde tutulan ve Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmüş olan, artık ülkenin sivil lideri konumunda bulunan Aung San Suu Kyi'ye de eleştiriler yöneltildi.